”Historieätarna” anmäls – efter julbordsreklam

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT: ”Den här krocken är inte optimal”

1 av 2
Erik Haag och Lotta Lundgren i ”Historieätarna”.

Ett tv-program om mat och en julshow om mat, samtidigt.

”Historieätarna” har anmälts till Granskningsnämnden men enligt SVT har inget regelbrott begåtts.
– Den här krocken är inte optimal. Men den är inte helt orimlig, säger Lena Beckman på SVT.

Erik Haag och Lotta Lundgren är just nu aktuella med en tredje säsong av det populära tv-programmet ”Historieätarna” i SVT. Samtidigt återvänder de till konsthallen Artipelag för att göra en till säsong med sin julshow ”Alla kan äta julbord”.

Enligt SVT:s regelverk får inte medarbetare göra jobb i kommersiella sammanhang en månad före och efter SVT-arbetet.

En tittare har nu anmält ”Historieätarna” till Granskningsnämnden efter att ha sett reklam för julshowen i tidningen.

Showen marknadsförs som en upplevelse som ”sätter samman maten på tallriken med insikter om vad ett julbord är, hur det ska ätas och varför det har en så central plats i vår matkultur och våra liv”.

”En bedömningsfråga”

Trots det menar SVT att inget regelbrott begåtts.
– När vi bestämde oss för att göra en tredje säsong av ”Historieätarna” så var julshowen redan inplanerad. Sånt här är verkligen en bedömningsfråga och det är ju precis som du säger, att SVT har ganska stränga regler. Men eftersom showen inte har någon koppling till SVT:s ”Historieätarna” så godkände vi det här. Så ingen skugga över Erik och Lotta, säger Eva Beckman, programbeställare för kultur, fakta, evenemang, religion och livsåskådning på SVT.

Enligt Beckman försökte SVT att lägga sändningen av ”Historieätarna” under en annan period, men det var inte möjligt.
– Den här krocken är inte optimal. Men den är inte helt orimlig, säger hon och fortsätter:

– Det som var viktigt för oss när krocken blev ett faktum är att det inte görs någon som helst koppling till SVT:s ”Historieätarna” i marknadsföringen av julshowen. Så långt jag har kunnat bedöma det har det inte skett.

Mat och mat

Förra året uppstod en liknande krock då Haag och Lundgren var aktuella i årets julkalender ”Tusen år till julafton” och samtidigt gjorde julshow. SVT uppgav då att det var okej eftersom att julkalendern inte kretsade kring mat, utan kring att vara barn.
Men nu handlar det ju om mat och mat?
– Jag vet inte hur det var för ett år sedan. Men det man kan säga är att det som vore omöjligt är att göra ”Historieätarna” i tv och ”Historieätarna”-showen, samtidigt. Det skulle vi inte kunna tillåta.

Publicerad:

LÄS VIDARE