Åkesson är inte en politisk idiot

avDaniel Swedin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det ser ut som en tanke. Samma dag som Svenska Dagbladet publicerar en intervju med Jimmie Åkesson där han får lägga ut texten om hur han ser på framtida svenska regeringsbildningar så spricker de tyska regeringssamtalen.

Utesluter storkoalition

Högerliberalerna i Fria demokratiska partiet, FDP, kan inte komma överens med De gröna och Angela Merkels kristdemokratiska koalition CDU/CSU. De står för långt ifrån varandra i synen på en rad politikområden och enligt FDP:s ledare Christian Lindner saknas det ”förtroende” mellan parterna. Allt fler talar om risken för ett nyval.

Med FPD:s avhopp är den enda möjliga majoritetsregeringen efter höstens val omöjlig. Socialdemokratiska SPD - svårt plågade av ett uselt valresultat - har uteslutit att regera ihop med kristdemokraterna under ytterligare en mandatperiod. Succén för det högerextrema partiet AfD har gjort regeringsbildningen bli stökig. Angela Merkel utesluter att göra sig beroende av ett sådant parti.

Tyskarna sitter i en ny situation nu, alltid tyder på att svenskarna kommer befinna sig där om ett år.

Arbetar för sina väljare

Här hoppas Angela Merkels systerpartier - Moderaterna och Kristdemokraterna - att de tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet ska få bilda regering efter valet 2018. Moderatledaren Ulf Kristersson tänker gripa makten oavsett valresultat, och sedan är planen en from förhoppning om att högerextremisterna i Sverigedemokraterna ska släppa igenom den borgerliga politiken utan att få något tillbaka.

Foto: AFP

Den dörren slänger alltså Jimmie Åkesson igen ordentligt i Svenska Dagbladet. Han kommer inte nöja sig med att vara dörrmatta åt en regering som inte tänker förhandla eller köpslå. Om inte han kan visa sina väljare att de får valuta för sina röster, då kommer han försöka stoppa alliansen och i stället rösta på socialdemokratiska budgetar.
– Jag tror att våra väljare röstar på oss för att driva det som de vill och bevaka deras intressen. Det gör vi inte genom att sätta oss i knät på Alliansen, säger Åkesson.

Även om Kristersson och Ebba Busch Thor inte vill låtsas om det så har Åkesson faktiskt satt ett pris på sina riksdagsmandat. Han vill ha politiskt inflytande.

Tiden för naivitet är ute Efter Åkessons besked måste Liberalerna och Centerpartiet svara på om de ska sluta upp bakom extremisterna eller om de, liksom Angela Merkel, tror att det finns en plats för en anständig borgerlighet.

Publicerad: