ÅSIKT

Våldet tar inte ledigt över jul

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT
Bernardita Núñez, ordförande i Terrafem.
LEDARE

Paket åt barnen och en lugn middag.

Målet är en normal jul, trots att den firas på en kvinnojour. I år kommer flera hundra kvinnor och barn att tillbringa sin jul­afton där. Våldet tar inte ledigt över storhelgerna, därför kan inte kvinnojourerna heller göra det. Samtidigt kämpar många jourer för sin egen överlevnad.

100 miljoner kronor som var öronmärkta till kvinnojourer försvinner, eftersom Alliansens budget gick igenom i riksdagen.

– Det blir färre kvinnor som får hjälp än vi hoppats på, säger Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige till Svenska Dagbladet.

Läggs ner efter jul

Miljonerna som den rödgröna regeringen ville satsa skulle förbättra långsiktigheten och jourernas arbete.

Terrafem driver ett skyddat boende för kvinnor med utländsk härkomst som flyr våldsamma relationer. Ekonomin har

inte gått ihop, de har skurit ner på personal och Stockholms stad har skjutit till pengar. Hoppet var att regeringens budget skulle gå igenom i riksdagen. Så blev det inte. Det kommer att firas jul på boendet, men sedan ska det läggas ner.

– Kvinnorna är så ledsna och barnen oroliga, säger Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem, till Svenska Dagbladet.

Beroende av ideellt arbete

Alliansen har flera gånger talat sig varm för kvinnojourer. Många jublade när Fredrik Reinfeldt (M) i sitt jultal för några år sedan lyfte mäns våld mot kvinnor som ett samhällsproblem.

Även om det var bra att talet hölls så betalar inte orden räkningarna. Jourerna går ofta runt tack varje ideellt arbete och pengar som söks år för år. Långsiktig­heten som efterfrågas är omöjlig att bygga med kortsiktiga projektbidrag.

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som aldrig tar semester.

Vi förväntar oss inte att brandmän ska arbeta ideellt mot bränder eller att sjukhus aldrig kan planera verksamhet för mer än ett år framöver. Gärna fler hyllande jultal om hur viktigt arbete kvinnojourer gör. Men först: en hållbar lösning och mer pengar.

avLinnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM