Mattsson tvåa i OS-backen: Känns fantastiskt

Foto: Andreas Hillergren/TT
Niklas Mattsson. Arkivbild.

avTT

SPORTBLADET

Snowboardåkaren Niklas Mattsson har redan ordnat sin bästa julklapp – en andraplats i slopestyle i den blivande OS-backen i Peking.

– Det känns fantastiskt, säger han till TT.

Det var första gången som slopestylebacken i Zhangjiakou utanför Peking testades i världscupsammanhang.

Det visade sig passa Niklas Mattsson väldigt bra. Trots att han fick planera om sitt första åk, hans bästa, medan han åkte.

– Jag snurrade ett halvt varv för lite på första hoppet och fick improvisera och göra att göra ett annat hopp i det sista hoppet. Jag är glad att jag lyckades stå det åket ut. Det är tur att man har en snabb hjärna och kunna placera ett helt nytt åk, säger han i telefon från Kina.

– Att få en andraplats med ett improviserat åk – då vet man att man har chansen på fler pallplatser framöver.

Japanen Takeru Otsuka vann efter att ha åkt mycket bra på railsen och hade fler rotationer i hoppen än Mattsson. Åket belönades med 87,10 poäng. Mattsson fick 80,21 och trean Vlad Chadarin fick 75,50.

Fått harmoni i livet

För Mattsson var det tangerat personbästaresultat i slopestyle i världscupen, den första andraplatsen tog 26-åringen för nästan fem år sedan.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka, säger han och berättar om hur han har förändrat sitt snowboardliv de senaste åren.

– När vi kom med på OS-programmet blev det väldigt mycket tävlande. Efter några år insåg jag vad som passade mig.

Han drog ner på tävlandet och började träna smartare med mindre mängd och mer kvalitet.

– Nu fokuserar jag på kanske tre specifika trick och göra dem väldigt bra. Och jag har under avbrotten från snowboarden fokuserat på musiken, jag spelar gitarr och sjunger. Men det är bara på hobbynivå, jag jammar lite med kompisar, säger han.

– Nu har jag hittat balansen och fått en harmoni i livet. Och då har jag hittat tillbaka till "peaken" i åkningen.

Kreativ och rolig bana

Mattsson tycker att den blivande OS-banan var fantastisk, kreativ och rolig, men att arrangörerna kan göra förändringar på hoppen för att få ut allt av åkarna när det väl gäller i OS 2022.

– Vi ska ge dem feedback nu efter tävlingen här.

Nu ska Mattsson, och de övriga svenskarna som inte gick till final, åka hem till Sverige och fira jul innan världscuptävlandet fortsätter med tre tävlingar i Mellaneuropa i januari.

Och julklappen har han ju redan fixat.

– Vi brukar inte ge varandra julklappar i familjen, så jag har gett mig en själv, säger han med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM