”Han är uppe där med Gretzky och Lemieux”

Connor McDavid på plats i Sverige

avTomas Ros

Publicerad:

GÖTEBORG. Connor McDavid har anlänt till Göteborg.

En av de bästa i historien på ishockey.

– Han är uppe där med Wayne Gretzky och Mario Lemieux, säger lagkamraten i Edmonton Milan Lucic.

Vid 13.00 på torsdagen äntrade Edmonton Oilers isen i Scandinavium.

Givetvis hamnade spelaren med tröja nummer 97 på ryggen, Connor McDavid, i fokus och han är den med störst stjärnstatus i Oilers och kanske i hela NHL.

Ett ungt lok som drar ”nya” Edmonton och kanske hela NHL.

– Jag känner ingen press eller inte någon ny press. Jag har alltid hanterat press under hela min karriär, säger han till mediauppbådet efter träningen.

Vunnit poängligan två år i rad

Han är bäste poänggörare i hela NHL de två senaste säsongerna med 100 och 108 poäng på sitt cv, och nu har även hans nya kontrakt kickat in som gör att han är ligans bäst betalda spelare med en säsongslön på 12,5 miljoner dollar. 

– Han är den bästa spelare som kommit in i ligan de 30 senaste åren, har Wayne Gretzky sagt om Oilers nye kelgris.

Nu är han i Göteborg.

– Jag har fokuserat på att få fart under mina skridskor på försäsongen och sedan är rätt känsla viktigt. Tycker att det känns bra hittills och lagspelet sitter där, säger han och frustar lite över att matchen mot Köln i går kväll gick på stor is.

– Ja, det var en större isyta än på en OS-is. Kändes som att det var en fotbollsplan och det är kanske inte perfekt eller idealt. Nu blir det kort tid att hitta tillbaka till en liten isyta, säger han.

Edmonton kom till Sverige på onsdagskvällen. Och efter isträningen i dag blir det att slappa på hotellet och middag på en av Loui Erikssons restauranger i stan.

– Jag var i Sverige på JVM 2014. Men då var vi inlåsta mest hela tiden. Sedan var jag på VM i våras i Danmark och då mötte man många svenska fans. Hoppas kunna avnjuta lite mer svensk kultur nu i Göteborg.

”Älskade Mats Sundin”

Han gillar svensk hockey och svenska hockeyspelare.

Uppväxt i Richmond Hill, utanför Toronto, är favoritsvensken inte svår att lista ut.

– Finns många fina svenskar och många bra backar, i synnerhet. Jag älskade Mats Sundin. Jag såg honom när jag växte upp och är min favoritsvensk.

Milan Lucic är lagkamrat med Connor McDavid och han vet vad som väntar den svenska publiken på lördag i NHL-premiären.

– De får se världens bästa hockeyspelare. Han är otrolig och har tagit sporten till en ny nivå med hastighet och teknik. Han är bäst i ligan just nu och han är uppe där i ett historiskt perspektiv med Wayne Gretzky och Mario Lemieux, säger NHL-veteranen.

LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey