Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Det är något som inte stämmer i Tottenham

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Tottenham var på plats på Wembley, fast ändå inte.

Liverpool var tillräckligt närvarande för att plocka tre poäng.

Vad är det som händer med Harry Kane och gänget, egentligen?

Roberto Firminos flipperspelsmål till 2–0 hamrade ner de vitklädda än djupare i gräset på Wembley Stadium, och hemmalaget såg ut att dra en djup kollektiv suck tillsammans med de uppgivna supportrarna på läktarna.

Två raka förluster i ligan. Det är något med Tottenham som inte stämmer.

Londonklubben har ju genom åren byggt på Premier League-publikens respekt sten för sten, och i somras kändes det som att majoriteten (äntligen) såg dem som en verklig utmanare. Visst, Spurs var unikt i att inte värva några spelare under transferfönstret, men det tycktes inte behövas med tanke på startelvan som kan ställas ut på planen och vilken tränare som står längs sidlinjen. Problemen uppstår väl när något - eller snarare någon - av dessa viktiga komponenter saknas.

Ett hemmalag som slarvade...

Som i dag till exempel. Lagkaptenen Hugo Lloris har en vecka av rattfylledom och obekväma händelseförloppsdetaljer bakom sig, och sades dessutom vara skadad. Dele Alli fanns inte heller att tillgå, något som blev synligt kort in i matchen.

Balansen saknades nämligen helt, möjligen på grund av ett alldeles för stort fokus centralt med Mousa Dembele, Harry Winks och Eric Dier. Slarvigt var det också, ovanpå det. Dier slog en för lös hemåtpass som Mohamed Salah höll på att få in bakom ersättaren Michel Vorm. En Christian Eriksen-nick åt samma håll var nära att försätta Sadio Mané i ett drömläge.

Georginio Wijnaldums mål strax innan paus var på sätt och vis signifikant för Tottenhams första halvlek. Vorms ingripande var orkeslöst, Liverpool-mittfältarens nick välplacerad. Tack vare målkamerorna (det är inte omöjligt att domarna hade missat att bollen var över linjen annars) stod det 1–0 till bortalaget när signalen ljöd.

... Medan Liverpool fortsätter fascinerar

Liverpool då? Det är ett lag som fascinerar, minst sagt. Inte sedan premiären mot West Ham har Jürgen Klopps mannar imponerat märkbart, snarare har de gett precis tillräckligt för att kunna kliva av planen med tre poäng. En styrka i sig, givetvis.

Nog kände säkert de rödklädda spelarna ganska snabbt att Tottenham inte var ett övermäktigt hot under lördagen. Anfallstrion låg som vanligt och inväntade rätt tillfälle att hugga, samtidigt som generalen Virgil van Dijk fortsatte hålla försvaret intakt tillsammans med Joe Gomez som bara verkar bli bättre och bättre. Målvakten Alisson skapade i sin tur knappt oregelbunden hjärtrytm hos supportrarna med någon hutlös chip eller liknande, utan gjorde det han skulle.

Kane har varit ur form länge

Vad är det då som skaver hos Tottenham? Det största problemet är troligtvis att en potentiell skytteligavinnare inte levererar. Harry Kane är helt ur form, kanske beroende på en utdragen VM-turnering, kanske på grund av något helt annat. Trots att anfallaren fick in sex fullträffar i Ryssland tillhör jag skaran som hävdar att den siffran inte speglar hans egentliga insats. Klart är hur som helst att det finns en nivå hos 25-åringen som vi inte har fått se på ett tag.

Det är givetvis inte bara Kane som underpresterar. Danny Rose är en annan som har svårt att hänga med, för att ta ett exempel. Lägg därtill att säkerheten i Hugo Lloris har saknats de senaste veckorna och att den nya arenan fortsätter att dra ut på tiden och såldes tugga pengar. Det är, med andra ord, säkerligen en drös parametrar som ligger till grund för den nuvarande sitsen.

Så, när allt känns som mörkast, gör sig ljuset alltid påmint. Erik Lamelas tröstmål på stopptid ur snäv vinkel blottade kvaliteterna i Tottenham, liksom att Liverpools försvarsspel faktiskt är fullt mänskligt.

Säsongen är lång och en form är i ständig förändring. Det råder heller ingen tvekan om att Mauricio Pocchetino har tillräckligt med verktyg för att få bukt på den här situationen.

Men reparationen behöver nog ske hyfsat snabbt om inte resten av gängen i toppen ska springa i väg.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.