I dag fick Aung San Suu Kyi hålla sitt tal

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SCANPIX
Aung San Suu Kyi och kronprins Haakon.

21 år har gått sedan hon tilldelades Nobels fredspris.

I dag fick Aung San Suu Kyi slutligen hålla sin föreläsning – något alla vinnare gör när de tar emot sitt pris.

– När jag anslöt mig till demokratirörelsen i Burma föll det mig aldrig in att jag någonsin skulle få något slags pris för detta, sa hon i Oslos rådhus.

Hon har spenderat större delen av de två senaste decennierna i husarrest, men släpptes i november 2010. Nu reser 66-åringen runt i Europa i samband med föreläsningen i Oslo.

Hyllades

Efter att Aung San Suu Kyi tilldelats Nobels fredspris 1991 har hon drömt om att få resa till Norge, och hon har alltid trott att hon skulle få chansen att hålla sin föreläsning:

– Det är därför jag alltid har sagt att första gången jag reser utomlands ska jag resa till Norge, sa Aung San Suu Kyi under en presskonferens i går, där hennes engagemang hyllades av Norges statsminister Jens Stoltenberg:

– Din närvaro i Oslo är beviset för att för att din långa kamp för demokrati och rättvisa för ditt folk verkligen lönar sig, sa han.

Första resan till Europa

Aung San Suu Kyi höll i dag sin föreläsning i Oslos Rådhus.

– Fredspriset till mig är ett erkännande av att även de förtryckta och isolerade i Burma är en del av världen, och att världen hör ihop, sa hon i sitt tal.

Resan till Europa är den första sedan 1988, då hon lämnade sin man och sina söner i Storbritannien för att ta hand om sin sjuka mamma i Burma. Hon engagerade sig politiskt och hamnade så småningom i husarrest. 1991 tog Suu Kyis två tonårssöner emot Nobels fredspris å hennes vägnar. För vinstpengarna har oppositionsledaren skapat stipendium för Burmas ungdomar.

Om några dagar kommer oppositionsledaren att flyga till Dublin för att närvara vid en hyllningskonsert som U2:s frontman Bono håller i hennes ära.

Publicerad: