Juholt - en möpare?

Av: Svante Lidén

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Juholt.
Foto: Foto: Gustav mårtensson
Håkan Juholt.

Min framåtlutande kollega en bit bort lider av attitydinkontinens.

Ibland kör han med brorsantricket när han vill vigga en hundring.

Då vill jag bara dra på mig airbaghjälmen.

Foto: Foto: THINKSTOCK
Dresscode för "Säpo-joggen".

Språkrådet har kommit ut med sin nyordslista för 2011.

Massor av nya ord som ersätter de som hamnar i brännskåpet. Men det är inte riktigt samma sak som när Svenska Akademiens åsiktstalibaner bestämmer vad som är rätt och fel i svenska språket.

Juholt – en möpare

Här handlar det om ord som plötsligt bara har dykt upp eller om gamla ord som fått en ny betydelse.

Det är med ord som med barn. Flipperföräldrar som kastar foliehatten vinner i längden.

Den som vill hänga med måste lyssna in. Annars måste du kanske göra en Juholtare. Inte bra, särskilt om du råkar vara en förväntis.

Juholt själv var väl för övrigt en möpare, när han satt i försvarsutskottet. Huruvida han var en nysare ska vi låta vara osagt. Men nu verkar det i alla fall finnas hur många nysare som helst runt honom. Seismisk missmatchning?

I bland får man för sig att han sitter på en fixie i utförsbacke.

Inga knarkometrar

Läge för airbagjacka? Döda vinkeln-varnare borde han i alla fall skaffa sig.

Han borde kanske ha gått på prehab?  Då hade han sluppit i från sina politiska och personliga fulparkeringar och kunnat hemma i stället för att åka ut på förlåtelseturné.

Men då hade ju en del fastlansare fått mindre att göra. Dock har ingen direkt anklagat honom för att koka böcker. Eller för att terja, trots att han är gammal journalist och fotograf.

Men under hans tid på Nyheterna Oskarshamn hade polisen inga knarkometrar. Fast de lobade en hel del, vilket Juholt skrev om, liksom om spännande utebandymatcher då Stjärnan tog emot Motala. I bland rådde rena post-it-kriget på redaktionen, man kunde nästan ha dömt ut skräpbot.

Appar på paddorna

Nu har han inte så mycket tid för lunchdisco och andra sportaktiviteter. Men blir han statsminister blir det en hel del säpojogg.

Många har åsikter om Juholts klädstil. Säga vad man vill – han klär sig i alla fal inte i kawaii.

Fast vissa bryr sig inte ett dugg om allt det här, de är fullt upptagna med sina novellixer eller med att appa på sina paddor.

Publicerad: