Björn Ranelid kan diskas

avJon Forsling

NÖJE

Texten publicerad tidigare – nu hotar EBU att ingripa

Foto: FMAGNUS SANDBERG
Ett mirrrrakel Björn Ranelid har tagit sig fram till finalen i Melodifestivalen med sin låt ”Mirakel”. Lyckas han även där och går vidare till Eurovision song contest hotar nu EBU att hårdgranska texten som delvis publicerats flera i olika sammanhang tidigare.

Björn Ranelids ”Mirakel” kan vara ett brott mot både SVT:s och EBU:s regelverk.

Stora delar av hans text har publicerats tidigare – och om bidraget vinner riskerar det därför att diskas i Eurovision song contest.

– Vi ska ta en närmare titt på texten om han vinner, säger Stephanie Caflisch, press­taleskvinna på European Broadcasting Union.

Inför Björn Ranelids framträdande i finalen av Melodifestivalen väcks nu frågor om hans bidrag ”Mirakel” bryter mot SVT:s regelverk.

Stadgarna kring de tävlande bidragen är lika hårda som de är klara:

Sjunger boktiteln

”I kravet att verket inte får vara publicerat/spritt tidigare ligger att melodi och text inte tidigare får vara utgivna på skiva, kassett, videoband, film, i tryckt form et cetera eller på annat sätt ha spridits till allmänheten”, heter det bland annat.

Men flera strofer ur Ranelids text har publicerats tidigare.

En av dem – ”kvinnan är första könet” – är till och med titeln på en av hans mest populära böcker.

Textstrofen ”att leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi” – är hämtad ur denna bok, som publicerades på Albert Bonniers Förlag 2003.

Finns på hemsidan

Andra strofer, som den omskrivna raden om mannens säd samt ”kärleken lutar en aning som gammeldags skrivstil” finns återgivna på Björn Ranelids egen hemsida.

Även European Broadcasting Union (EBU), som arrangerar Eurovision song contest, har regler som förbjuder text och musik som ”helt eller delvis” har publicerats eller framförts på något sätt.

Stephanie Caflisch, presstaleskvinna för EBU, citerar detta regelverk i ett mejl till Nöjesbladet.

Kan granska texten

– Vi kommer att ta en närmare titt på sången och texten om han vinner Melodifestivalen 2012, skriver hon.

Med andra ord: det är oklart vad som händer om Ranelid, 62, skulle skrälla i finalen på lördag.

Nöjesbladet har sökt Björn Ranelid för en kommentar.

Så säger SVT:s regler

Regler för det insända bidraget .

Endast nya verk som inte tidigare gjorts tillgängliga för allmänheten – vare sig genom överföring till allmänheten, offentligt framförande eller publicering/spridning – får deltaga i tävlingen.

ARTIKELN HANDLAR OM