Publicerad:
Uppdaterad:

Här grips chauffören som misstänks ha kört ihjäl tio personer

Av: Josefin Silverberg, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen som misstänks ha kört ihjäl tio personer i Toronto kunde snabbt gripas av polis – och har identifierats som 25-årige Alek Minassian.

Vid gripandet säger han till polisen att skjuta honom i huvudet men polisen avlossar aldrig sitt vapen mot honom.

– Han gjorde en kontinuerlig hotbedömning. Folk har rätt – den här killen är en hjälte, säger Mike McCormack, ordförande för Torontopolisens fackförening.

En vit skåpbil körde på ett stort antal människor i stadsdelen North York i Toronto under måndag eftermiddag, lokal tid.

Tio personer har dött och 15 vårdas på sjukhus efter händelsen.

På en film från ett vittne i Toronto kan man se den misstänkte Alek Minassian gripas av polis. Mannen står bredvid skåpbilen och håller ett pistolliknande föremål i handen som han pekar mot en polisman.

På filmen tycks Alek Minassian säga till polisen:

– Skjut mig, jag har en pistol i fickan. Skjut mig i huvudet.

1 av 12 | Foto: Cole Burston / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Greps av polis

Men polismannen som anländer platsen avfyrar aldrig sitt tjänstevapen.

Efter en kortare ordväxling lyckas han i stället få ner den misstänkte gärningsmannen på backen och därefter gripa honom.

Flera personer på sociala medier argumenterar för att Alek Minassian kanske hade en plan att bli ihjälskjuten av polisen.

– Det är ganska uppenbart att den misstänkte försökte bli dödad. Han ville begå självmord genom polisen, säger Gary Clement, pensionerat polisbefäl med lång erfarenhet av polisväsendet i Kanada till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag skulle säga att den här personen mötte rätt polis. I den här situationen handlar det om muskelminne. Polismannen reagerade på ett väldigt moget sätt.

Gjorde som han tränats att göra

På den efterföljande presskonferensen berömmer Torontos polischef Mark Saunders polismannens agerande.

– Polisen gjorde en fantastisk insats sett till hur han bedömde omständigheterna och situationen och fick till en fredlig lösning, säger Saunders, enligt The Globe and Mail.

Mike McCormack, ordförande för Torontopolisens fackförening, säger att polisen agerade så som han är tränad att göra och uppger att polisen har rätt att använda vapen i en sådan situation, om det skulle krävas.

– Han gjorde en kontinuerlig hotbedömning. Han såg vad som pågick och bestämde att han kunde hantera det på det sätt han gjorde. Folk har rätt, den här killen är en hjälte.

”Gjorde bara mitt jobb”

Polismannen är i 30-årsåldern och har jobbat inom polisen i mer än sju år. McCormack som pratat med honom efter insatsen säger att han är en ödmjuk och lättsam person som nu är skakad över hur många som har dödats.

– Han sa: Mike, jag gjorde bara mitt jobb. Det jag gjorde är ingen stor grej. Men kolla på de här stackars människorna.

– Det är det alla tänker nu, ja han gjorde ett bra jobb som grep den här personen och han kan ha förhindrat att fler dog. Men han är mer brydd om de tio personer som dött och de 15 som skadats – varför det här sker nu och vad det är som händer i hans stad, säger Mike McCormack.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: