Snart kan du bötfällas - om du handlar av gatuförsäljare

Publicerad:
Uppdaterad:
Att handla av en gatuförsäljare kan bli dyrt i Italien.
Foto: Zero Creatives GmbH/Johnér
Att handla av en gatuförsäljare kan bli dyrt i Italien.

Italien

I Italien är det olagligt att köpa piratkopierade varor och detta kan leda till dryga böter. Men nu kan du även bötfällas för andra inköp, om de görs från en gatuförsäljare utan tillstånd.

Är du en av dem som gärna köper badhanddukar, solglasögon eller smycken från gatuförsäljare? Det kan vara dags att sluta med det. I Italien undersöker man nämligen möjligheten att bötfälla de som handlar från obehöriga gatuförsäljare, och böterna kan bli på upp till 7 000 euro, drygt 70 000 kronor, skriver SVT. Människor kan även bötfällas om de skaffar en tatuering eller en massage från en försäljare utan tillstånd.

Stoppa svarta marknaden

Anledningen till detta förslag är att den svarta marknaden i Italien leder till stora mängder förlorade skatteintäkter. 22 miljarder euro beräknades den svarta marknaden vara värd, och 11,5 miljarder är de förlorade skatteintäkterna. En stor del av den svarta marknaden består av försäljning till turister och handel med pritatkopierade väskor, skor och kläder, en handel som redan är olaglig och kan leda till tusentals kronor i böter.

Det är Italiens inrikesminister som står för förslaget, enligt brittiska Express. Om den nya lagstiftningen inte beviljas kommer han att ta frågan vidare till EU, enligt tidningen.

Drabbar migranter

Det är inte bara de som handlar av gatuförsäljare som drabbas, utan även gatuförsäljarna själva. Deras böter kan landa på 2 500 till 15 500 Euro. Många migranter lever på försäljning av piratkopior och förslagets har tolkats som ett slag mot dem.

Nu ska polisen införa hårdare kontroller av stränder och badorter. Sedan 2017 har 10 000 människor gripits för inblandning i illegal handel med piratkopior.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA