Två svenska soldater döda

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Löjtnant Gunnar Andersson, 31, från Stockholm och kapten Johan Palmlöv, 28, från Sundbyberg har stupat i Afghanistan.

Ytterligare en svensk 21-årig soldat har skadats.

– Det är en tung dag för mig och för Försvarsmakten, säger Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson vid en presskonferens klockan 18 på söndagskvällen.

Den svenska styrkan blev på söndag förmiddag beskjuten 40–50 kilometer väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

Isaf-styrkor tillsammans med afghanska enheter ur armén och säkerhetsstyrkorna besvarade elden, men Försvarsmakten har ingen uppfattning om den eldgivningens verkan.

"En tung dag"

Löjtnant Gunnar Andersson, 31, från Stockholm och kapten Johan Palmlöv, 28, från Sundbyberg samt en lokalanställd tolk stupade. Ytterligare en 21-årig svensk soldat har skadats.

– Det är en tung dag för mig och för Försvarsmakten, säger ÖB Sverker Göranson vid en presskonferns i Högkvarteret i Stockholm på söndagskvällen.

– Klockan 11.03 utsattes en fotpatrull för en eldgivning som skadade fyra av våra män. Tre av dem avled av sina skador och en av dem är fortfarande skadad. I sådana här stunder går mina och våra tankar till de anhöriga. Familjer har förlorat sina söner, flickvänner har förlorat sina pojkvänner, kamrater har förlorat sina kamrater.

Fördes till Camp Marmal

Sjukvårdinsatser påbörjades direkt på plats. Soldaterna fördes därefter till det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif.

– En soldat är skottskadad i ena foten. En fältambulans fanns i patrullen och samtliga fick snabbt vård, säger arméinspektör Berndt Grundevik.

– Stämningen vid förbandet är samlad. Förberedelser pågår för att ta hem de stupade.

De två svenska soldaterna avled av eld från handeldvapen.

– Det handlar om finkalibrig eld. Pistol eller automatvapen.

Oroligt område

Attacken mot svenskarna inträffade i distriktet Charbolak, nära byn Gor Tepa, som bebos av pashtuner, uppger Jörgen Holmström, Svenska Afghanistankommitténs programchef i Kabul, för TT.

– Det är ett oroligt område, säger Holmström.

Trots att Charbolak är ett område med sporadiska strider, vägbomber och ett tillhåll för talibaner, driver kommittén ett utbildningscenter där. En skola där handikappade barn får lära sig läsa, skriva och får proteser och träning.

Holmström hoppas att striderna inte innebär ett hot mot kommitténs personal i Charbolak.

– Vi känner hela tiden en oro över att våra civila hjälpverksamhet blandas ihop med Sveriges militära insats, säger Jörgen Holmström, som har lång erfarenhet från arbete i Afghanistan och talar persiska.

"Säkerhetstjänsten utreder"

Den afghanske journalisten Enayat Najafizada i Mazar-i-Sharif säger till TT att det var talibanerna, och inte kriminella, som låg bakom attacken.

– Kriminella skulle inte våga attackera en Isafpatrull, säger han.

– Storbritannien och USA utför stora operationer i södra Afghanistan, därför har talibanerna skickat många av sina män till norr, för att skapa kaos och osäkerhet. De är starkast kring Kunduz, men finns också i de pashtunska byarna väster om Balkh, där attacken skedde. Det här är bara början, säger Enayat.

– Säkerhetstjänsten har påbörjat en utredning. De ska ta reda på vilka personer som låg bakom attacken, och ta itu med dem.

Enayat ringde på TT:s begäran upp en nära släkting inom säkerhetstjänsten NDS, och uppgifterna om utredningen och om att attacken skedde i en by kommer från släktingen.

Flera attacker

Försvarsmakten hävdar dock att man ännu inte vet vilka motståndarna är.

I området där överfallet skedde genomförde svenska och finländska soldater ett narkotikatillslag i veckan, där fyra personer greps och 70 kilo narkotika beslagtogs, liksom sprängämnen.

Det är också i samma område som en lokalanställd afghansk tolk dödades i ett bombattentat i november, då också fem svenska soldater skadades.

Publicerad: