Magiska Kerala!

1 av 3
Teplantagerna uppe Wayanad ger både svalka och fina vyer. Femåriga Febe har bråttom bort till vattenfallet och lillasyster Selma och mamma Nneka hänger på.
RESA

Kerala betyder kokosnötternas land och har en kust som sträcker ut sig mil efter mil. Besökaren bjuds på en skön mix av vackra stränder, dimhöljda teplantager, vilda djur, ayurveda och gourmetmat. Inte konstigt att Indiens sydligaste delstat seglat upp som ett av landets hetaste turistmål.

Indien är ett brokigt land som lämnar starka avtryck. Många är nyfikna på denna myllrande och färgstarka del av världen, där antalet invånare uppgår till dryga miljarden, men räds samtidigt kaoset och fattigdomen. Och visst kan de stora klasskillnaderna och den utbredda misären väcka både förfäran och uppgivenhet hos den västerländske besökaren.

Allt fler medelklass

Men, Indien är också en plats där de ekonomiska hjulen snurrat snabbt de senaste åren och medelklassen vuxit sig allt större, inte minst i städerna. Ett solskensexempel är landets sydligaste delstat, Kerala. Här finns den friskaste befolkningen, den högsta läs- och skrivkunnigheten och den lägsta barnadödligheten. Och här har människor från flera olika religioner levt sida vid sida i hundratals år. Kanske är det därför som Kerala kallas för Guds eget land.

Välkryddat men inte alltför hett

Att namnet Kerala betyder kokosnötternas land på det lokala språket Malayalam är inte särskilt svårt att förstå. Längs hela låglandet och den 60 mil långa kuststräckan breder den gröna palmskogen ut sig, och kokosfrukten ger sig tillkänna även i det utsökta keralitiska köket. Liksom ingefära, kardemumma, kummin och muskot. Fisk, skaldjur och kyckling står på de flesta menyer och precis som i övriga Indien finns det ett stort utbud av välsmakande vegetariska rätter. Det är välkryddat, men oftast inte för hett ens för svenska smaklökar.

Stort som Småland

Till storleken är Kerala jämförbart med Småland. Indiska oceanen bildar gräns i väster och de höga Västra Ghatsbergen i öster. Hela delstaten är egentligen en enda lång sandstrand som här och där ramas in av spännande klippformationer. Havet är ljuvligt varmt och ganska långgrunt. Men det kan blåsa på rejält över Arabiska sjön, vilket får en och annan vågsurfare att utmana ödet.

Inte så tillrättalagt

Kerala är inte det uppdukade smörgåsbord för turister som stora delar av Thailand blivit, däremot lika vänligt och välkomnade. Vistelsen kräver lite mer av dig som resenär, men i gengäld får du uppleva så mycket mer. När du känner dig mätt på sol och bad finns alla möjligheter till äventyr. Ge dig ut på en guidad tigertrekking i djungeln, rid på en elefant, vandra bland te- och kryddodlingar uppe i bergen, bo över natten på en flodbåt, gå en matlagningskurs eller lär dig dansa kathakali.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag, 19–20 december 2010

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Text & foto: Pål Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM