Surrealistisk afrikansk tragikomik i ”I am not a witch”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
 Maggie Mulubwa i ”I am not a witch”.
Foto: NonStop Entertainment.
Maggie Mulubwa i ”I am not a witch”.

FILMRECENSION Zambisk-brittiska Rungano Nyonis "I am not a witch" är en originell, tragikomisk debutfilm om vidskepelse och misogyni.I am not a witch


Av Rungano Nyoni, med bl a Maggie Mulubwa, Henry B.J. Phiri, Nellie Munamonga och Nancy Murilo.


DRAMA Absurd tragikomik blandas med satir över vidskepelse, misogyna traditioner, korruption och västerländsk exotifiering i en sorts förhöjd, lätt surrealistisk verklighet, i zambisk-brittiska Rungano Nyonis "I am not a witch".


En liten flicka (Maggie Mulubwa) på den zambiska landsbygden blir på helt befängda grunder plötsligt anklagad för häxeri och skickad till ett "häxläger" (i Ghana finns sådana tydligen fortfarande på riktigt), där äldre kvinnor jobbar på åkrar samtidigt som de fungerar som exotiskt inslag för besökande turister. Deras rörelsefrihet begränsas av långa vita band som är fästa vid deras ryggar, och förankrade i gigantiska trådrullar, och Shula, som flickan kallas av de andra kvinnorna, kan nu välja att stanna i lägret – eller klippa av sitt band och förvandlas till en get.
Hon väljer det första alternativet, och hamnar i klorna på en självutnämnd "statlig förmyndare" – den lika sluga som farsartade herr Banda (Henry B.J. Phiri) – som ser en chans att tjäna en slant på hennes "krafter", och börjar släpa runt henne på diverse bisarra uppdrag.


"I am not a witch" är onödigt långsam och kryptisk i partier, och hade kanske tjänat på att prioritera ett mer konventionellt berättande framför estetiskt mod. Men det är en beundransvärd, häftig och förtrollande originell debutfilm som gör ett distinkt avtryck.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN