Mästaren klarade karriärens stora mål

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Peterhansel tog sin tolfte seger i Dakarrallyt

Stephane Peterhansel, vänster, och Nasser Al-Attiyah.
Foto: AP
Stephane Peterhansel, vänster, och Nasser Al-Attiyah.

Stephane Peterhansel har nått sitt mål.

Han har vunnit Dakarrallyt 12 gånger.

– Jag vet inte vad som kan motivera mig efter detta, säger han.

Det var debutanten Sebastien Loeb som vann den sista, 180 km långa etappen av årets Dakarrally, men det var hans franske kollega Stephane Peterhansel som var den stora segraren. Ökenräven vann Dakarrallyt för 12:e gången. Han har vunnit tävlingen sex gånger med motorcykel och lika många gånger med bil. Han har vunnit den i Afrika och i Sydamerika. 50-åringen tog sin första seger redan 1991 och vann sedan ytterligare fem segrar med mc innan han bytte till bilklassen.

– Det är fantastiskt. Det var en enorm press, men vi klarade det, säger Peterhansel.

– Det var en otrolig känsla att gå i mål efter de tre senaste dagarna som varit väldigt omvälvande.

Vilse i öknen

Peterhansel hade ledningen i tävlingen inför den nionde etappen, men den avbröts på grund av att det var för varmt för både människor och maskiner och fransmannen förlorade ledningen. Han tappade hela nio minuter på den sträckan och gick ut på den tionde etappen, sju minuter efter den ledande teamkollegan Carlos Sainz.

Men då var det Sainz bil som fick problem och gick sönder. Peterhansel inledde etappen med att köra vilse och få punktering, men gjorde sedan en galen upphämtning och gick upp i ledningen igen.

Den behöll han sedan ända in i mål på den 13:e etappen. Han körde lugnt, tog inga risker och visade att han är kungen av Dakarrallyt.

- Vissa vinster är värda mer än andra och denna tillhör absolut topp tre, säger han.

– Men det är för tidigt att fundera på framtiden, men det sista stora målet i min karriär var att vinna lika många Dakarrallyn med bil som jag gjorde med motorcykel. Nu har jag klarat det och jag tror inte att det finns så väldigt många saker kvar som kan motivera mig.

Seel kommer igen

Fjolårssegraren Nasser Al Attiyah slutade tvåa och bästa nykomling blev finländaren Mikko Hirvonen som slutade tävlingen på plats fyra totalt. Sebastien Loeb som ledde ända till dess att han kraschade in i ett hål för ett par dagar sedan slutade på plats nio totalt. Annie Seel tvingades bryta tävlingen tidigare i veckan sedan hennes bil gått sönder.

– Jag var besviken över att inte kunna fortsätta. Samtidigt är jag revanschsugen till max, säger hon.

– Nu funderar jag på hur jag ska kunna få ihop ekonomin för att köra 2017.

Men innan den satsningen ska hon köra Rally Sweden Historic i Värmland om en månad.

Seger i andra rallyt

Mc-klassen vanns av australiern Toby Price. Han var fyra på den avslutande etappen, men hade mer än 39 minuters försprång på tvåan Stefan Svitko.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag vet inte vad jag ska tänka. Jag är chockad, jag trodde aldrig att jag skulle vinna Dakarrallyt andra gången jag körde det, säger Price.

– Att vinna Dakarrallyt under mitt andra försök är fantastiskt, men det är helt galet att jag är den förste föraren från Australien som klarar det. För två år sedan trodde jag aldrig att detta skulle inträffa, jag menar det är en seger att bara ta sig i mål. Segern är helt fantastisk och jag hoppas att detta bara är början. Jag vill vinna fler gånger, men jag vet att det inte blir enkelt. Därför ska jag fira rejält!

Publicerad: