Pengar strömmar in efter Cecils död

avAnton Kasurinen

1 av 4

Jakten på lejonhannen Cecil har upprört en hel värld och Walter Palmer, den amerikanske tandläkare som sköt det kända lejonet illegalt med pilbåge har gått under jorden. Men det tragiska dådet har haft åtminstone en positiv effekt:

Miljontals kronor strömmar in från donatorer över hela världen.

Avdelningen WildCRU, Wildlife Conservation Research Unit, på universitetet i Oxford i Storbritannien har fått över 4,3 miljoner kronor i donationer, skriver The Independent.

WildCRU har följt lejonet Cecil noggrant sedan 2008, och har specialiserat sig på forskning om lejon i olika delar av Afrika. Bland annat använder de GPS-teknik för att följa lejons rörelser på kontinenten. Nyheten om att Cecil skjutits av en amerikansk jägare togs emot med sorg på universitetet.

Miljontals kronor strömmar in

"Eftersom vi kände Cecil personligen är vi förstås djupt bedrövade över hans död. Då det också hände på ett illegalt sätt tycker vi att det är förkastligt och vi arbetar med nationalparkens personal i fallet" skriver WildCRU-forskarna på sin hemsida.

Men efter Cecils död har allmänheten alltså slutit upp. Donationerna strömmar in till universitetet.

– Det är överväldigande. Hittills har mer än 230 000 pund (cirka 3,1 miljoner kronor) samlats in. Det är tillräckligt för att finansiera forskningen i minst 18 månader. Och pengarna fortsätter att komma. Vi är oerhört tacksamma, säger en talesperson till The Independent.

Pengar till kampen mot tjuvjakt

Pengarna ska Wildlife Conservation Research Unit använda till mer forskning om lejon i Afrika. Bland annat kan pengarna användas till att forsätta ha särskilt utbildad personal som arbetar mot tjuvjakt i nationalparker. Dessutom går pengarna till utbildning för personal i nationalparker i bland annat Zimbabwe.

Tandläkaren Walter Palmer som sköt lejonet Cecil med en pilbåge har gömt sig och har inte synts till efter att nyheten avslöjades. I ett brev till sina tandläkarpatienter har han bett om ursäkt för hur uppmärksamheten stört hans arbete, enligt The Independent.

Fotnot: Här kan du göra en donation

ARTIKELN HANDLAR OM