”Jag är en jävla bögjävel”

Tobbe Ek.

avTorbjörn Ek

NYHETER

Det har gått 58 år sen de våldsamma protesterna.

Då beordrade presidenten in 1 200 soldater för att skydda de nio skolbarnen.

För första gången skulle svarta elever få börja i en tidigare helvit high school i USA.

Det tog 58 år.

Men tidigare i somras kom USA:s högsta domstol fram till att samma tillägg i den amerikanska grundlagen också betyder att homosexuella får gifta sig.

1957 hotades och trakasserades de nio svarta mönstereleverna för att de ville gå på Little Rock Central High, stans bästa skola.

Nu är skolan ett historiskt minnesmärke och det 14:e tillägget om allas likhet inför lagen citeras vid minnes- utställningen:

”No state shall make or inforce any law which shall abridge the privileges or immunities of the citizens of the United States”.

Nu - äntligen - gäller det också för bögar och flator i USA. Att de har precis samma rättigheter som alla andra.

58 år tog det.

Och därför firar jag Pride den här veckan. Visst har bögar lagliga rättigheter, i Sverige har vi kunnat gifta oss sen 2009. Men det räcker inte. Varje person som kallats bög- jävel eller flatsubba eller transäckel förstår vad jag menar.

Åsikter måste också ändras. Och det händer när vi syns och hörs och märks. Så häng med och fira Pride i veckan oavsett om du är HBT eller en av våra hetero-vänner.

För ja, jag är en jävla bögjävel. Och det tänker jag vara stolt över.

PS: I dag tänker jag extra mycket på Bubbes närmaste anhöriga. Bengt- Urban Bubbe Fransson blev en av Sveriges allra första öppet homosexuella kommunalråd, i Arjeplog från 2002 till 2009 och en förebild för normbrytare i Norrbotten och hela Sverige. Han var också en enorm schlagernörd precis som jag och jag träffade honom senast iunder vårens schlagertillställningar runt om i Sverige. Nu kommer jag aldrig få träffa honom mer. Bubbe blev bara 46. Jag kommer sakna dig!

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq