SD sjösätter plan - för att utesluta sina egna

avPär Karlsson

Konflikten trappades upp. Gustav Kasselstrand och Jimmie Åkesson under SD:s landsdagar 2013. Konflikten mellan moderpartiet och ungdomspartiet trappades i våras upp och bland andra Kasselstrand uteslöts.

Nu sjösätts fler uteslutningar inom Sverigedemokraterna efter den infekterade konflikten med det gamla ungdomsförbundet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sparkas SDU:s ordförande Jessica Ohlson och en rad SD-politiker i morgon ut ur partiet. 

Det sker på ett extra insatt partistyrelsemöte.

Efter flera år av djupa konflikter mellan Sverigedemokraternas partiledning och de styrande i ungdomsförbundet SDU eskalerade bråket i våras. Det slutade med att dåvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne samt en rad andra medlemmar uteslöts ur moderpartiet. Men konflikten var inte över för det. När SDU:s kongress i september valde Jessica Ohlson, nära förtrogen med den gamla ledningen, till ny ordförande, hade SD-ledningen fått nog. Man bröt helt med sitt ungdomsförbund och startade i stället ett nytt - Ungsvenskarna SDU.

I samband med det stod det också klart att även Jessica Ohlson skulle sparkas ut ur partiet.

– Partiledningen visar återigen att man helt saknar respekt för demokratin och inte skyr några medel för att göra sig av med alla som kritiserat dem, sa hon då.

Men samtidigt  hotade även massuteslutningar av alla de som var med i både moderpartiet och SDU. SD-ledningen slog nämligen fast att det inte gick att vara medlem i både samtidigt. Manuppmanade i stället folk att ansluta sig till det nya ungdomsförbundet.

– Det står tydligt i våra stadgar att man inte kan vara dubbelansluten till någon annan partipolitisk organisation samtidigt som man är med hos oss. Man får välja var man vill vara med, det gäller Jessica Ohlson och alla andra, sa SD:s presschef Henrik Vinge då.

”Hantera flera ärenden i morgon”

Enligt vad Aftonbladet erfar börjar nu partiledningen att sjösätta sin plan. Källor uppger att SD:s partistyrelse i morgon håller ett extra möte via telefon där det ska beslutas om flera uteslutningar. Ärendena har innan dess utretts i partiets medlemsutskott, som förordat uteslutning i flera fall.

Jessica Ohlson blir därmed politisk vilde, eftersom hon representerar partiet både i kommunpolitiken i Uppsala och landstingspolitiken i Uppland.

Utöver henne sparkas även Adam Berg, SDU:s vice ordförande, ut. Detsamma gäller styrelseledamöterna Johan Juthberg och Filip Djupenström. Den sistnämnde är även gruppledare för partiet i kommunfullmäktige i Avesta.

Även Eric Myrin, gruppledare för SD i Nacka får lämna partiet. Han har tidigare arbetat på SD:s riksdagskansli, något som även Jessica Ohlson gjort.

Men antalet kan bli fler, då en rad andra SD-politiker riskerar att uteslutas, bland dem Eddie Ek, oppositionsråd och gruppledare för SD i Åstorp.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ger följande kommentar:

– Det stämmer att vi kommer att hantera flera ärenden i morgon. Jag tänker dock inte uttala mig om det i dag.

I slutet av november håller SD sina landsdagar i Lund, då väntas frågan om konflikten med det gamla SDU att diskuteras ytterligare.

Aftonbladet har sökt Jessica Ohlson för en kommentar.