Familjelaget som tog priset

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Favorittippade Swedish BBQ Team räckte inte ända fram till sammanlagda VM-titeln men knep två grensegrar, bland annat i dessert. ”Underbart att få avsluta med ett guld på hemmaplan”, säger lagledaren Ulrik Lindelöv.

Toppkockar, grillexperter och köttproffs har slagits om medaljerna under Grill- och BBQ-VM i Göteborg i helgen.

Men i grenen grisbog blev de snuvade av amatörerna i familjelaget Team Borgström från Karlshamn.

– Jag kan knappt tända grillen, skrattar mamma Frida.

Men det var hon som satte klotgrillen i rullning. En butikskedja massmejlade om att det skulle vara uttagning till SM på parkeringsplatsen i Karlshamn söndagen därpå. Kul, tänkte Frida.

– ”Älskling, jag har anmält dig till Grill-SM”, sa jag till Jonas. Han blev rätt förvånad men tyckte också att det verkade kul så vi åkte dit och grillade.

Och det gick bra. Team Borgström fick biljett till SM 2013 och kom trea, vilket i sin tur ordnade biljetten till årets VM. Men att det skulle bli ett guld kunde de inte föreställa sig.

– Först fick vi gå upp på scenen och ta emot SM-titeln och redan det var ju overkligt. När de sedan sa åt oss att stå kvar när Nordiska mästaren skulle koras – och så en gång till när det var dags att ropa ut världsmästaren… det hade jag aldrig trott, säger Jonas.

Fler tävlingar och titlar kan det bli. Båda döttrarna Hannah och Jennifer har också tänt till på grillandet. Så pass att de funderar på kockyrket.

Hur gör man då världens bästa grisbog?

– Vi marinerade den i barbequesås och sedan har den legat på svag värme och lite rök sedan fem i morse, ungefär sju åtta timmar. Sedan tog vi av svålen och grillade den knaprig. Barbequesåsen är vår hemgjorda och så reducerade vi och rörde i skyn från köttet, säger Jennifer.

Fast vinnandet har sitt pris.

– Vi blev fast så länge på scenen att vi inte hann göra vår dessert ordentligt. Den blev helt misslyckad, säger Frida.

En smäll Team Borgström tar med fattning. Segerns sötma duger fint som efterrätt.

Jon Hansson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK