Familjelaget som tog priset
Uppdaterad:
Toppkockar, grillexperter och köttproffs har slagits om medaljerna under Grill- och BBQ-VM i Göteborg i helgen.
Men i grenen grisbog blev de snuvade av amatörerna i familjelaget Team Borgström från Karlshamn.
– Jag kan knappt tända grillen, skrattar mamma Frida.
Men det var hon som satte klotgrillen i rullning. En butikskedja massmejlade om att det skulle vara uttagning till SM på parkeringsplatsen i Karlshamn söndagen därpå. Kul, tänkte Frida.
– ”Älskling, jag har anmält dig till Grill-SM”, sa jag till Jonas. Han blev rätt förvånad men tyckte också att det verkade kul så vi åkte dit och grillade.
Och det gick bra. Team Borgström fick biljett till SM 2013 och kom trea, vilket i sin tur ordnade biljetten till årets VM. Men att det skulle bli ett guld kunde de inte föreställa sig.
– Först fick vi gå upp på scenen och ta emot SM-titeln och redan det var ju overkligt. När de sedan sa åt oss att stå kvar när Nordiska mästaren skulle koras – och så en gång till när det var dags att ropa ut världsmästaren… det hade jag aldrig trott, säger Jonas.
Fler tävlingar och titlar kan det bli. Båda döttrarna Hannah och Jennifer har också tänt till på grillandet. Så pass att de funderar på kockyrket.
Hur gör man då världens bästa grisbog?
– Vi marinerade den i barbequesås och sedan har den legat på svag värme och lite rök sedan fem i morse, ungefär sju åtta timmar. Sedan tog vi av svålen och grillade den knaprig. Barbequesåsen är vår hemgjorda och så reducerade vi och rörde i skyn från köttet, säger Jennifer.
Fast vinnandet har sitt pris.
– Vi blev fast så länge på scenen att vi inte hann göra vår dessert ordentligt. Den blev helt misslyckad, säger Frida.
En smäll Team Borgström tar med fattning. Segerns sötma duger fint som efterrätt.
Jon Hansson
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Se VM:s största grill
Så grillar du street food i sommar
De grillar utan grill
Jimmy gjorde om Volvon till en grill
Bästa vinerna till all typ av grillmat
Så här grillar du en laxpizza
25 min
Havets läckerheter från grillen
35 min
Konsten att grilla fisk
Udda grilltrenden: ”Är väldigt gott...”
Citron och marängtarte
2 h 5 min
Grilla grönt i sommar: Testa denna härliga melonsalladen
20 min
Prylarna som får grillen att glöda
Sommarvärme igen – då tänds grillen
Snurrad zucchini- och sötpotatisburgar
1 h 30 min
Gröna grilltipset: Grilla avokadon
20 min
Grillad sallad med chorizo
45 min
Kändiskocken: ”Jag älskar grönsaker”
2 h
Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar
Mat på Valborg – goda grillrecept
Grillad sommarbär-smulpaj med choklad
30 min
Grillsallad Niçoise
40 min
Grillade paprikor med halloumi och chipotlevinägrett
20 min
Grilla fyllda portobellosvampar i sommar – här hittar du receptet
30 min
Bästa fisken i världen
Se VM:s största grill
Så grillar du street food i sommar
De grillar utan grill
Jimmy gjorde om Volvon till en grill
Bästa vinerna till all typ av grillmat
Så här grillar du en laxpizza
25 min
Havets läckerheter från grillen
35 min
Konsten att grilla fisk
Udda grilltrenden: ”Är väldigt gott...”
Citron och marängtarte
2 h 5 min
Grilla grönt i sommar: Testa denna härliga melonsalladen
20 min
Prylarna som får grillen att glöda
Sommarvärme igen – då tänds grillen
Snurrad zucchini- och sötpotatisburgar
1 h 30 min
Gröna grilltipset: Grilla avokadon
20 min
Grillad sallad med chorizo
45 min
Kändiskocken: ”Jag älskar grönsaker”
2 h
Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar
Mat på Valborg – goda grillrecept
Grillad sommarbär-smulpaj med choklad
30 min
Grillsallad Niçoise
40 min
Grillade paprikor med halloumi och chipotlevinägrett
20 min
Grilla fyllda portobellosvampar i sommar – här hittar du receptet
30 min