Oroligheter vid demonstration i Paris

avGustaf Tronarp, Oskar Forsberg

1 av 8 | Foto: REUTERS
Polis har satt in tårgas mot demonstranter i Paris.

Demonstrationer har förbjudits inför klimattoppmötet i Paris - på grund av terrorattackerna.

Men aktivister tog sig ändå till det stora torget Place de la République där de drabbade samman med polis, som använde tårgas för att skingra folksamlingen.

Omkring 100 personer har gripits eller omhändertagits, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Säkerhetsnivån i den franska huvudstaden har förhöjts efter terrorattackerna. Därför är det inte tillåtet att samlas för demonstrationer inför det globala klimatmötet, som inleds i morgon.

Men aktivister har hittat andra sätt att visa sitt missnöje med hur världens ledare hanterar klimatkriser.

Tusentals demonstranter har bildat en mänsklig kedja genom Paris, i närheten av platserna som angreps under den blodiga kvällen den 13 november. 

Samlats på torg

Trots förbudet samlades aktivister på Place de la République, mitt i centrala Paris. Där uppstod oroligheter efter att polis försökt bryta upp demonstrationen.

På bilder från platsen syns hur polisen satte in tårgas mot aktivisterna.

Totalt har omkring 100 personer gripits eller omhändertagits av polisen, enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare omkring 20 000 skor lämnats på torget, som en symbol för den uteblivna marschen. TT rapporterar att ett av paren i skohögen tillhör FN-chefen Ban Ki-Moon.

Demonstrationer över hela världen

Det är inte bara i Paris som aktivister vill sätta press på världsledarna. I flera städer världen över har stora demonstrationer hållits under dagen. I Sydney i Australien marscherade omkring 50 000 personer. Demonstranter samlades också i bland annat Rio de Janeiro, New York och Mexico City.

I Stockholm deltog drygt 2 000 personer i manifestationen ”Tillsammans för klimatet”. Efter en samling på Norra Bantorget marscherade aktivisterna genom centrala staden.

ARTIKELN HANDLAR OM