”Förbereder oss på att Ibrahimovic spelar VM”

Sydkoreas lagkapten räknar inte bort Zlatan: ”Ökar Sveriges chanser”

avMichael Wagner

BELFAST. Fler och fler räknar bort Zlatan Ibrahimovic, 36, från VM.

Men inte Sydkoreas lagkapten, Sung-yeung Ki.

– Vi måste förbereda oss som att han kommer vara med. Då skulle han öka Sveriges chanser, säger Swanseamittfältaren.

Ett 20-tal sydkoreanska journalister och fotografer följer sitt landslag på plats när Sveriges VM-motståndare under de närmaste dagarna möter Nordirland (lördag) och Polen (tisdag).

Sydkorea anlände under fredagen till Belfast efter att ha tränat några dagar i Dublin.

Förbundskaptenen Tae-yong Shin förklarade vid en presskonferens på Windsor Park i Belfast varför han valt Nordirland som motstånd:

– Nordirland och Sverige har vissa likheter. De är båda solida defensivt. De vill säkra bakåt och sedan gå på kontring efter att man har vunnit bollen. 

– Vi vill gärna åka härifrån utan att ha släppt in något mål. Det ska bli intressant att se  hur vi klarar av det, vilka spelare som ger sig av offensivt, vilka som täcker upp, säger Shin.

Spurs stjärna i fokus

Flera av frågorna till förbundskaptenen och till den sydkoreanske lagkaptenen Sung-yueng Ki, 29, till vardags lagkamrat med svenskarna Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldt i Swansea, handlade om landslagets storstjärna från Tottenham, Heung-min Son.

– När Son har bollen får vi många olika anfallsmöjligheter. Då vill jag se att han ges alternativ av medspelarna så att Son får möjlighet att spela vidare på sin höga nivå, säger Tae-yong Shin.

1 av 3 | Foto: Michael Wagner

Lagkaptenen Sung-yeung Ki menar att Son inte fått riktigt allt beröm han förtjänar.

– Sons nivå den här säsongen har varit otrolig. Han har gjort flera väldigt, väldigt bra matcher och hållit en kontinuitet på hög nivå. Han är en av de som gjort flest mål i Spurs. Sedan förra säsongen och fram till nu har han verkligen visat att han är en spelare på allra högsta nivån. 

– Jag gör ingen jämförelse mellan Son och Harry Kane och Delle Ali, de är alla toppspelare. Och jag säger inte det här bara för att jag är asiat, men jag tycker att Son förtjänar mer uppmärksamhet, säger Swanseamittfältaren.

Öppen träning i en kvart

Efter presskonferensen och träning, som bara var öppen för media i 15 minuter, fick Sportbladet en pratstund med den sydkoreanske lagkaptenen innan han klev på spelarbussen.

Hur stora problem kommer Heung-min Son ge Sverige?

– Sverige får vara redo. Han gör många mål och är i väldigt bra form. Han kommer vara vårt bästa vapen.

Är det en fördel för Sydkorea att ni troligen slipper Zlatan Ibrahimovic?

– Han var en av världens absolut bästa spelare. Om han återvänder till svenska landslaget så blir han ett stort hot för alla vet hur bra han är. Även om vi inte vet om han kommer till VM eller inte så måste vi förbereda oss som om han är med och spelar för Sverige. 

– I mina ögon skulle han hjälpa det svenska landslaget och öka deras chanser, säger Sung-yeung Ki. 

ARTIKELN HANDLAR OM