En grillad & mosad, tack

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Martin Aagård om den nya humortrenden

1 av 3 | Foto: Comedy Central
Rostandet av Pamela Andersson sänds i kväll.

Det sägs att Humorsverige kommit på något nytt.

En helt ny form av humor, till och med.

Man tar några halvkända personer, allra helst ett gäng klockrena b-kändisar, och låter några lustigkurrar förlöjliga deras sätt att prata, driva med deras frisyrer, dra deras karriärer i smutsen och förolämpa dem så mycket de bara orkar.

Jo, tjena.

Ursäkta, men en rutinerad kritiker måste invända här. Det kallas recension och är något mycket gammalt. Men nu kallas det roasting, eftersom det heter så i USA och har blivit stor succé i ett program på Comedy Central. Rostandet av Pamela Anderson blev så populärt att avsnittet sänds i repris i kväll exakt samtidigt som SVT1 har premiär för Grillad där svenska ståuppare driver med machomannen Per Morberg.

Nyligen spelade även Kanal 5 in Roast på Berns, som ska visas på tv senare i år under ledning av Erik Haag, mannen som pratar som om han levde i ett barnprogram. Felix Herngren hånades för sin stora pung. Det sades saker om Petra Mede som man inte kan skriva i en tidning eftersom det är åtalbart enligt brottsbalkens femte kapitel, första paragrafen. Människor kallades ”fitta”.

Det var riktigt roligt.

Grillad, som leds av den något mer vuxne Tomas Järvheden, är ett betydligt präktigare program. Deltagarna drar lite ordvitsar, alla kramas och de visar klipp på gulliga barn som säger roliga saker. Ståuppkomikens slänga käft-temperament känns ibland långt borta. Järvheden gör sitt bästa för att hetsa upp stämningen, men matchens vinnare blir Kanal 5 av den enkla anledningen att deras humor är grövre.

Men vad är det som är så kul med grov humor? Är det inte bara ett tecken på vår tids förflackning och förytling? Pöbelns seger över subtiliteterna och raffinemanget? Herregud, vart tog Hasse och Tage vägen?

För det första är det väl lika bra att påpeka att allt är en sorts illusion. Det är ingen som utsätter sig för några större risker. De elaka skämten kommer ur färdigskrivna manus. Och hemligheten med en riktigt rolig häckling är ju att avfyra en oerhört grov kanon som träffar lite bredvid målet. Ett skämt om en enorm pung är roligare än ett skämt om en mer verklighetstrogen pung. Överdriften är rolig i sig. I hiphopen har till exempel det bisarra dissandet förfinats till en egen form av poesi.

Ska man välja att titta på ett av kvällens program så blir det ändå Pamela Anderson på Comedy Central. Inte för att elakheterna är så mycket roligare, utan helt enkelt för att hon är mest känd.

Det blir bäst då. Rostandet är ju bara en tv-vänlig variant på det kontrakt som råder mellan allmänheten och våra

kändisar – Vi lovar att beundra er och ge er uppmärksamhet i utbyte mot att vi samtidigt får håna er brutalt i våra fikarum, skvallerblaskor och humorprogram.

Martin Aagård

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.