Vann 465 000 kronor – får inte ut pengarna

Franska travförbundet fryser förstapriset

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Vainqueur R.P.  här på Solvalla tillsammans med Ulf Ohlsson
Foto: TR Bild
Vainqueur R.P. här på Solvalla tillsammans med Ulf Ohlsson

Vainqueur R.P. vann travlopp på Vincennes.

Men nu håller det franska travförbundet inne på prispengarna – lite drygt 460 000 kronor.

Anledningen: en utredning pågår om hästen startade med fel tränare.

– Jag har stått som ansvarig tränare för hästen, säger norske topptränaren Frode Hamre.

Det var den 12 januari tidigare i år som den norske topphästen Vainqueur R.P. vann travlopp på Vincennes i Frankrike, en seger som var värd 45 000 euro, lite drygt 465 000 kronor.

Men några prispengar har hästens ägare ännu inte fått.

Anledningen är att det franska travförbundet håller inne med prispengarna, då en utredning pågår.

”Haft kontakt hela vägen”

Utredningen gör gällande om Vainqueur R.P. startade med fel tränare under sitt segerlopp i Frankrike den 12 januari. Vid segerloppet stod norske topptränaren Frode Hamre som tränare till Vainqueur R.P. och kördes i det aktuella loppet av Eric Raffin. Men reaktioner väcktes på Vincennes då Vainqueur R.P. tävlade i utrustning tillhörande den franske stjärntränaren Jean-Micel Bazire.

– Från början skulle Vainqueur R.P. stå hos Anders Lindqvist med Tina Storetvedt som skötare, men så blev Lindqvist sjuk och då öppnades en möjlighet för hästen att kunna stå i samma stall som Valokaja Hindö, alltså hos Bazire. Meningen var att Tina skulle vara med, men så visade det sig att Kirsi Manninen kunde ta hand om hästen. Hon arbetar hos Bazire och är den som vi kan kommunicera med. Vi har haft kontakt med Kirsi hela vägen och det är jag som stod som ansvarig tränare för hästen, berättar Frode Hamre för TGN.no.

Efter segerloppet så såldes Vainqueur R.P. till franske hästägaren Joel Seche för fem miljoner norska kronor, enligt uppgifter till Trav og Galopp-Nytt. I Joel Seches färger startade Vainqueur R.P. så sent som i söndags och slutade då tvåa i Prix de Rouen, nu i träning hos Jean-Luc Bigeons.

”Är ju bara bra”

Det franska travförbundet utreder nu om Vainqueur R.P. i själva verket var i Jean-Michel Bazires träning när han vann på Vincennes den 12 januari. I så fall hade Bazire varit tvungen att köra Vainqueur R.P. i det aktuella loppet, då han själv körde Enino du Pommereux i samma lopp. Under utredningens gång fryser det franska travförbundet utbetalningen av prispengarna på 45 000 euro.

– Att vi har fått tips och råd från Bazire är ju bara bra, säger Frode Hamre till tidningen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN