Wicks straff skärps – avstängd två år

avMartin Tolén

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Joshua Wicks stängdes av i ett år efter att ha testats positivt för kokain.

Nu har straffet skärpts.

Riksidrottsnämnden har stängt av målvakten i två år, enligt Fotbollskanalen.

Det var efter den allsvenska premiären mellan Hammarby och Sirius som den förre Siriusmålvakten Joshua Wicks fastnade i ett dopningstest.

Målvakten hade testats positivt för kokain.

– För oss är det här en jättechock. Vi är fullständigt i chock. Det är bara 24 timmar sedan, lite drygt, som vi blev informerade om det här. Vi har aldrig drabbats av någon liknande händelse i Sirius fotbolls historia. Hela händelsen är så i strid med Sirius värdegrund och vad vi står för som förening, sa ordföranden Ove Sjöblom och meddelade att man bröt kontraktet med Wicks.

Stängs av i två år

Därefter stängdes målvakten av i ett år.

Men både Wicks och dopingkommissionen (parten som anmälde fallet till Dopingnämnden) vill ompröva fallet hos Riksidrottsnämnden.

Och i dag kom beskedet att Wicks straff skärpts. 35-åringen stängs av i två år, fram till och med 17 april 2020.

Wicks hävdar, enligt egen utsago, att han fick i sig kokain på en fest i slutet av mars i fjol, då han bjöds på en drink.

”Även om det, som Joshua Wicks gjort gällande, av socialadekvata skäl kan vara lustigt att begära att få hälla upp sin egna drinkar på hemmafester måste det ställas mycket höga aktsamhetskrav på professionella idrottsmän. Mot denna bakgrund bedömer RIN att Joshua Wicks inte visat avsaknad av betydande fel eller försummelse”, skriver Riksidrottsnämnden enligt Fotbollskanalen.

Riksidrottsnämndens dom kan dock överklagas till idrottens internationella skiljedomstol Cas.

ARTIKELN HANDLAR OM