Åklagaren slår tillbaka mot Runar Sögaard

Gick till attack mot tingsrätten efter fängelsedom

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Fängelsedömde Runar Sögaard kritiserade tingsrätten och menade att hans ”huvudvittne” – hans pappa – inte fått vittna under rättegången.

Men nu slår åklagaren tillbaka mot profilen och hans advokat.

– Att rättegången blev så udda som den blev berodde på honom själv, inget annat, säger åklagaren Jonas Svanfeldt.

Efter att ha låtit bli att bokföra miljontals kronor dömdes Runar Sögaard, 51, under förra veckan till 1 år och 8 månaders fängelse.

Tingsrätten fällde honom för tre fall av grovt bokföringsbrott och 20 fall av skattebrott, samt gav honom näringsförbud i fem år.

Men profilen och hans advokat gick till attack mot tingsrätten och hävdade att rättegången hållits på ett oacceptabelt sätt.

– Det har varit en rättegång utan ett huvudvittne och utan försvar, sa Runar Sögaard dagen efter fängelsedomen.

Han har hela tiden nekat till brott och menat att han inte känt till felaktigheterna i bokföringen och skatteredovisningen.

Runar Sögaard.
Foto: Carolina Byrmo
Runar Sögaard.

Svarade inte på frågor

När förundersökningen blev klar begärde man att Runar Sögaards pappa, som sitter i bolagets styrelse och också är åtalad i ärendet, skulle förhöras på nytt. Försvaret menade att pappan hade uppgifter att lämna som kunde leda till att Runar Sögaard inte åtalas, uppger advokaten. Den begäran avslogs dock.

Under rättegången kunde Runar Sögaards pappa inte närvara. Tingsrätten valde ändå att hålla huvudförhandlingen mot Runar – vilket han och hans advokat var väldigt kritisk mot. Detta då pappan enligt advokaten skulle kunna lämna uppgifter som bevisar att hans son inte varit ansvarig för redovisningarna – och därför ska frias.

Advokaten bad därför om att förhandlingarna skulle hållas vid ett tillfälle då pappan kunde närvara för att rättegången skulle hållas ”på ett mer rättssäkert sätt” – vilket rätten inte gick med på.

– Tingsrätten beslutade att avgöra målet mot den tilltalade som hade kommit till förhandlingen genom en så kallad deldom. I det läget instruerade Runar Sögaard sin försvarare att inte hålla någon sakframställan. Vidare förklarade han att han inte heller själv tänkte svara på några frågor, säger åklagaren Jonas Svanfeldt.

Åklagaren slår därför tillbaka mot försvarets påståenden om att rättegången ”hållits på ett felaktigt sätt”.

– Rättssäkerheten har upprätthållits i denna rättegång enligt min mening, säger Jonas Svanfeldt.

”Förstår att han är besviken”

Han menar att alla som skulle vittna gjorde det och att både åklagaren och försvaret fick möjlighet att ställa motfrågor. Han säger också att Runar Sögaards förhör från utredningen lästes upp då försvaret inte ville säga något under förhandlingarna.

– Därför lyftes Runar Sögaards tidigare invändningar mot åtalet upp, vilket tingsrätten också noterade och tog utgångspunkt från. Hans rättssäkerhetsintressen har tillgodosetts, bland annat genom att han företrätts av en mycket kompetent försvarare som är inriktad på enbart ekobrott.

Åklagaren tillbakavisar därför alla anklagelser om att förhandlingarna gick till på ett felaktigt sätt.

– Sedan förstår jag att han är besviken. Men att rättegången blev så udda som den blev berodde på honom själv, inget annat.

Nöjesbladet har varit i kontakt med advokaten som uppger att man håller på att skriva ett överklagande till hovrätten.

– Vi har tre veckor på oss att överklaga och tar det när det kommer, säger profilens advokat Leif Gustafson.

Nöjesbladet har sökt Runar Sögaards pappa för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN