Över två ton kokain i jättebeslag i Italien

avTT

Foto: Guardia di Finanza/AP/TT
Polisen har beslagtagit över två ton rent kokain i hamnen i Genua, Italien. Kokainet var på väg till Barcelona för att säljas runt om i Europa.

Italiensk polis har beslagtagit över två ton rent kokain från Colombia, det största narkotikabeslaget i landet under de senaste 25 åren, enligt polisen. En 59-årig spansk medborgare har gripits i Barcelona i samband med beslaget.

Kokainet beräknas vara värt omkring 500 miljoner euro på gatan. Det hittades nedpackat i 60 väskor i en container i hamnen i Genua, med destination Barcelona i Spanien för att sedan distribueras till den övriga europeiska marknaden.

"Narkotikan har tillhört flera smugglarorganisationer med kopplingar till en beväpnad grupp känd som 'Gulf-klanen'", skriver polisen.

Den kriminella organisationen står enligt polisen bakom cirka 70 procent av Colombias kokainproduktion och är känd för att använda våld och hot för att kontrollera narkotikahandeln, handelsrutter och narkotikafabriker.

Polisen bytte ut de 1 801 kokainpaketen mot salt för att kunna gripa 59-åringen när han skulle hämta kokainet. Brittisk, spansk och colombiansk polis har deltagit i operationen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Barcelona