Hård mediekritik i granskning av Virtanen-fallet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Journalisten Fredrik Virtanen lämnade Aftonbladet efter att flera medier publicerat anklagelser om att han begått sexuella övergrepp.

SVT:s ”Uppdrag Granskning” har undersökt fallet – och hittat en rad svagheter i rapporteringen.

– Det finns enskilda publiceringar som kan vara problematiska, säger pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

På försommaren 2006 träffades journalisten Fredrik Virtanen och medieprofilen Cissi Wallin på klubben Spy Bar på Stureplan i Stockholm. De delade en taxi till Virtanens lägenhet. Berättelserna går isär kring vad som hände sedan.

1 av 2 | Foto: SVT
Fredrik Virtanen i SVT:s Uppdrag Granskning.

Fem år senare gjorde Wallin en polisanmälan om våldtäkt mot Virtanen, som nekar till alla anklagelser. Åklagaren la sedermera ner förundersökningen eftersom brott inte kunde styrkas.

Under hösten 2017 blev Cissi Wallin en av förgrundsgestalterna i MeToo-rörelsen i Sverige när hon på Instagram anklagade Fredrik Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne.

”Finns ett stort allmänintresse”

Wallins uppgifter följdes av flera berättelser från andra kvinnor. Anklagelserna återgavs av stora medier. SVT:s ”Uppdrag Granskning”, UG, har kartlagt underlaget till publiceringarna – och identifierat en rad svagheter.

I oktober förra året publicerade Svenska Dagbladet ett reportage där anonyma kvinnor beskyllde Virtanen för övergrepp. UG pekar på flera felaktigheter i publiceringen, däribland omnämns en samtalsterapeut som psykolog. Inte heller stämmer antalet vittnesmål, enligt UG. I artikeln finns redogörelser från sex kvinnor, och inte tolv som rubriken gör gällande.

SvD:s ansvariga utgivare Fredric Karén försvarar dock rapporteringen.

– Han är offentlig person som ger uttryck för åsikter om hur människor ska leva sina liv. Jag anser att det finns ett stort allmänintresse i att berätta om detta, säger han till SVT.

Karén menar att bilden som framträder i granskningen är orättvis.

– De försöker driva en tes hela vägen in i mål, när man plockar isär det tycker jag inte att det håller, säger han till Aftonbladet.

– Jag tycker fortfarande att vårt arbete är solitt. Sedan kan man ha olika åsikter om det var rätt att publicera hans namn. Det är ett av de svåraste utgivarbeslut jag tagit i hela mitt liv, men jag menar att det var relevant information.

Även Expressen publicerade ett stort uppslaget reportage där Fredrik Virtanen namngavs. Uppdrag Granskning har sökt tidningens chefredaktör Thomas Mattsson och kulturchef Karin Olsson. Ingen av dem har dock velat medverka.

”Vi kan inte kommentera MeToo-publiceringarna eftersom det pågår rättsliga och pressetiska processer”, skriver tidningen i ett uttalande.

Wallin: ”Har känt mig jagad”

Fredrik Virtanen är mycket positiv till programmet.

– Det känns som att Uppdrag Granskning och reportern Lina Makboul räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt Cissi Wallin för en kommentar. På sociala medier har hon riktat hård kritik mot Uppdrag Gransknings arbetsmetoder.

”Jag har känt mig både jagad, osakligt och partiskt ifrågasatt som brottsoffer av hennes (reporterns, reds anm) frågor, där hon detaljerat likt en domstol ifrågasätter varför jag agerade si och så efter våldtäkten. Men bestämde mig ändå häromdan för att ställa upp och möta hennes granskning av mig och min berättelse, eftersom jag inte har något att varken dölja eller skämmas för”, skriver hon i ett inlägg där hon också publicerar ett videoklipp från intervjun.

Utreds för förtal

Fredrik Virtanen lämnade Aftonbladet i december förra året. Under våren anmälde han Cissi Wallin för grovt förtal. Åklagaren Viktoria Thörnqvist uppger för Aftonbladet att förundersökningen fortfarande pågår.

– Det som återstår är ett antal förhör. Jag tror att det är två eller tre personer som ska höras, på försvarets begäran.

– Eftersom de förhören inte har hållits ännu kan jag inte uttala mig om åtal kommer väckas eller inte.

Vad är det viktigaste när det gäller att avgöra om ett brott kan ha begåtts?

– Ser man till förtalslagstiftningen så ska någon först och främst ha utmålats som kriminell eller klandervärd. Det tycker jag inte är några svårigheter att bevisa i det här fallet. Sedan kan det finnas skäl som gör att det försvarligt att publicera uppgifterna ändå. Det blir intressant att pröva den frågan om detta går till åtal.

Många anmälningar

Virtanen har också anmält Expressen och Svenska Dagbladet till pressombudsmannen, PO. Det är han inte ensam om. Totalt har omkring 25 anmälningar som rör MeToo kommit in.

– Mellan tummen och pekfingret så är det ungefär så många, ja. Det rör sig om sju-åtta personer som lämnat in anmälningar mot en eller flera tidningar, säger PO Ola Sigvardsson.

Än så länge har det inte fattats några beslut om MeToo-anmälningarna. Det kommer dock ske inom kort.

– Inom några veckor kommer fler än tio att vara avgjorda. Men fram till dess är de sekretessbelagda och på grund av det kan jag inte uttala mig om dem.

– Min generella uppfattning är dock att det finns en hög medvetenhet kring de pressetiska frågorna. Men det innebär inte att det inte finns enskilda publiceringar som kan anses vara problematiska, säger Ola Sigvardsson.

Aftonbladet har sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


”Uppdrag Granskning” visas onsdag 30 maj kl 20.00 i SVT 1.

Publicerad:

LÄS VIDARE