Evakuering vid vulkanutbrott dröjde

avTT

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Francisca Nij och brodern Francisco sörjer sin mamma Maritza Nij Ramos Davila som omkom i katastrofen.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Francisco Chavez söker efter saknade familjemedlemmar.

Evakueringen vid vulkanutbrottet i Guatemala gjordes för sent, medger myndigheterna. En kommunikationsmiss kan ha fördröjt insatsen.

Räddningsmyndigheten beskylls nu för att så många människor inte hann undan.

Nu varnar myndigheterna för fallande aska och uppmanar flyget till försiktighet efter att man upptäckt ny aktivitet i Volcán de Fuego, "Eldvulkanen".

Internationella Röda korsets president Francesco Rocca säger att aska redan fallit över halva landet och täcker områden där jordbruket är centralt.

– Vi hoppas att det inte leder till en andra katastrof.

Dåligt väder gjorde att det var svårt för invånarna att själva upptäcka de första tecknen på det förödande utbrottet den gångna helgen.

När Pedro Morales, fältarbetare från landets räddningsmyndighet Conred, fick syn på ett framrusande hett flöde från vulkanen var det för vissa invånare redan för sent att fly.

– När det gick att få syn på det under regnmolnen, var det på den nedre delen av vulkanen. Det var redan för nära samhället, säger han.

Kivas om ansvar

Det tog tid för katastrofmyndigheten att förstå hur allvarligt utbrottet var, vilket gjorde att beredskapsnivån inte snabbt nog höjdes för att innefatta evakueringar. Människor var kvar i sina hus timmar efter det att dödliga, snabbrörliga pyroklastiska flöden börjat röra på sig.

Den första varningen från institutet för vulkanologi kom åtta timmar innan Conred på allvar började få i väg människor.

Vid en spänd session i Guatemalas kongress skyllde myndigheterna på varandra. Vulkaninstitutets chef anklagade Conred för att inte ha brytt sig om meddelandet om att ett våldsamt utbrott hade börjat.

Räddningsmyndighetens chef Sergio Cabañas medger att beslutet om evakuering togs för sent, men beskyller samtidigt vulkanologerna för att ha varit otydliga. Rapporten innehöll inte tillräckligt med detaljer om aktivitetsnivån och vilka samhälle som skulle kunna drabbas, sade han i kongressen.

"Bär ansvar"

En ledande oppositionspolitiker anklagar Cabañas för att ligga bakom dödsfallen.

– Alla i det här rummet med lite sunt förnuft hade agerat. Du är chef för räddningsmyndigheten, och brydde dig inte, sade Mario Taracena.

Även anhöriga som förlorat familjemedlemmar skyller på katastrofmyndigheten.

– Det är på grund av Conred som så många har mist livet. De bär ansvar för allt det här eftersom de inte fick människor härifrån, säger 42-årige Víctor Martínez, vars vän omkom när en bykyrka fylldes av aska.

Totalt har 109 människor bekräftats omkomna. Nästan alla offer är kaffebönder i små, fattiga samhällen nära vulkanens fot. Många var inne i sina hus och åt lunch när flödena från vulkanen nådde byarna.

– Pyroklastiska flöden ger inte ifrån sig höga ljud som explosioner. Flödena är tysta, men dödliga, säger Pedro Morales.

Guatemalas riksåklagare kommer att inleda en utredning kring om rutinerna följdes på myndigheterna vid katastrofen.