17-åringen bara står – och äger

avMarkus Larsson

1 av 3

Gosa?

Vill aldrig höra det ordet mer.

Men som tur är blir Yohio ­barnens ­favorit i kväll.

Sjuttonåringen tar på sig sin ­allra vackraste mangamundering och förvandlas till delfinalens enda riktiga stjärna.

Efter Loreen och Ranelids kalabalik och Flincks resning och Dannys neonlyft och ­vinsten i Baku är det dags att börja om igen.

Lycka till med det.

Hur ska SVT överträffa fjolårets succé? Tyvärr, det går ­inte. 2013 kommer alltid att få stå i skuggan av 2012.

Och första delfinalen i Karls­krona känns länge som en grå och fattig tisdag strax före ­löningen. Det stora dragar­namnet förutom program­ledarna Danny ­Saucedo och ­Gina Dirawi är en sprallig ­kostymväst från ­Skellefteå.

Men det finns inte så mycket att säga om David Lindgren. Han är med största säkerhet i final, och sen kan vi sluta tjafsa om det.

Men Lindgrens nummer är, hur man än ser på det, en företeelse som platsar i vitsprogrammet ”Har du hört den förut?”. Unga män som stuffar runt till stairmaster-pop – musik som passar svettiga pass på ­gymmets ­populäraste ­trappa – är ­ingen nyhet.

Det är där en ­sjuttonåring från Sundsvall glider in, ­öppnar ­alla fönster på vid gavel och vädrar ut den kvava luften.

Yohio kommer att få folk att på allvar ­börja googla fenomenet visual kei – den sällsamma ­japanska popgenren där utövarna ser ut som söta och overkliga rymdblommor.

Själva låten ”Heartbreak hotel” är kanske inget märkvärdigt i sig. Men den har ett brett tilltal. Både tjuriga emokids och äldre ­pudelrockare som växte upp med Bon Jovi kan säkert spegla sig i bidraget.

Men framför allt är Yohio en visuell upplevelse. Han bara står där och äger. Det ser ut som om Ziggy Stardust har skaffat barn med en tecknad mangafigur.

Efter Yohio och Lindgren finns det en lång svans av potentiella bronsmedaljörer och fjärdeplatser.

Anna Järvinen har det finaste bidraget av alla. Melodin förtjänar en hedersplats i Den Svenska Visboken. Och texten om det oundvikliga slitaget och ledan i ett långt förhållande får konkurrenternas slentrian­verser om ditten och datten att verkligen skrumpna till tomma ord om ingenting.

Men bidraget kan vara för skört och suggestivt. Och till skillnad från Thorsten Flinck och Caroline Af Ugglas, som ­befann sig i ungefär samma ­situation 2009 ­respektive 2012, är den blyga svenskfinska ­indiesångerskan totalt okänd för den stora tv-­publiken.

När Danny Saucedo presenterar Järvinen i Karlskrona kan man nästan räkna handklappen (fyra och ett halvt).

”Porslin” kan tyvärr få stryk av en lattjo saxofon.

Tut-tut.

Markus spåkula

Till final

David Lindgren

Kan bara larva lite med fingrarna och går ändå till final. Och det är precis vad han gör.

Yohio

En karl för sin klänning.

Till andra chansen

Anna Järvinen

Äh, varför inte? Men hon kan lika gärna sluta näst sist, orättvist nog.

Eric Gadd

Efter ”den dansande kostymvästen” och Sundsvalls finaste japanare får resten dela på smulor. Gadds vuxenrock kan få ett Andra chansen-visum till Karlstad.

Smyglyssna på låtarna redan nu – klicka här (extern länk)

Så följer du schlagerfestivalen på Nöjesbladet

19.20 LIVE-TV Uppsnack med Tobbe & Trus 20.00 SCHLAGER-LIVE: Direktrapporterar, live-frågor, bilder ca 21.30 LIVE-TV Eftersnack & chatt ca 23.00 LIVE efterfesten

ARTIKELN HANDLAR OM