”Nervöst och surrealistiskt”

Sverige imponerade i VM-genrepet

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

JÖNKÖPING. Sverige går in som en av de stora medaljfavoriterna i VM.

Mot Ryssland visade man varför.

Blågult utklassade ryssarna med 29–18 när Kim och Kim gjorde efterlängtad comeback i landslaget.

– Kul, nervöst, surrealistiskt och avslappnat samtidigt, säger Kim Ekdahl Du Rietz efter matchen.

Efter att nått EM-finalen i fjol och med tillskotten av Andreas Nilsson (”föräldraledig” i EM) och comebackande Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz har Sverige pekats ut som en av de stora medaljkandidaterna i handbolls-VM som avgörs den 10 till 27 januari.

På lördagen, i det första av helgens två genrep mot Ryssland, visade man varför inför ett fullsatt (7000 åskådare) Kinnarps Arena i Jönköping.

Ekdahl Du Rietz inledde målskyttet

Efter en trevande inledning där Ryssland tog ledningen med 4–1 i den femte minuten – sedan Ekdahl Du Rietz gjort Sveriges enda mål – tog Sverige tag i spelet både framåt och bakåt samtidigt som Mikael Appelgren spikade igen i målet (58 i räddningsprocent totalt före paus).

16 minuter senare stod det 13–5 till Sverige och matchen var avgjord.

– Det var kul, nervöst, surrealistiskt och avslappnat samtidigt. En salig blandning av olika känslor, ler Ekdahl Du Rietz efteråt.

Du gjorde första målet?

– Det var skönt att få det direkt. Jag har spelat på hög nivå i många år men det är ändå en unik situation att komma tillbaka till ett landslag man inte spelat i på fem år.

Andersson nervig

Det kvittade att Sverige bytte runt på alla positioner och att ryssarna fick straffar eller spelade med en man mer efter den tröga inledningen. Under den perioden gjorde Blågult mål på allt, till exempel satte målvakten Appelgren sitt andra landslagsmål i karriären när han sköt över hela planen i tom målbur, och försvarsspelet var ramstarkt.

Kim Andersson kom in efter en kvart och bjöd bland annat på utspel bakom ryggen. Hans enda skott på mål före paus stoppade dock den ryske målvakten.

– Det var lite nervigt, måste jag erkänna. Men jävligt kul med härlig kuliss, säger Andersson.

14–7 slutade första halvlek sedan man haft 13–5.

Palicka tog vid snyggt

Andreas Palicka tog efter paus vid i målet där Mikael Appelgren slutade. Veteranen släppte bara in ett mål de första 13 minuterna.

Sverige fortsatte byta runt mycket i laget men höll nästan hela tiden en tiomålsledning mot ett för dagen mycket blekt Ryssland.

Med tre minuter kvar fick Kim Andersson göra sitt första mål i comebacken, till 26–16.

– Jag hörde att jag stod på 799 mål så det var gött att det blev nummer 800. Sedan är jag inte van vid att ”ägga” matcherna (gå mållös) heller så det är rätt skönt att man kan låta bli det.

Lyrisk expert

Han avslutade matchen med att passa fram Simon Jeppsson till en ”japan” i slutsekunden.

– Vi ska ha höga förväntningar på det här laget. Det är kanske det bästa Sverige ställt på benen på...20 år, säger en smått lyrisk Martin Frändesjö i Viasat.

Sverige vann till slut med 29–18.

– Vi ska komma ihåg att Ryssland kan mycket bättre än så här. Det blir en helt annan match i morgon, säger förbundskapten Andrésson.

Niclas Ekberg blev bäste målskytt med åtta fullträffar, varav flera på straff.

1 av 2 | Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE