PRESENTERAS AV

Gravida Elinor efterlyser kvinnan – efter fina gesten

avMalin Wigen

Gravida Elinor Pettersson mådde dåligt och började kräkas på tunnelbanestationen. Då kom en kvinna till hennes undsättning – och nu vill Elinor hitta henne.

– Jag skulle vilja tacka henne jättemycket och säga att hon ska fortsätta vara som hon är.

På tisdagsmorgonen klev Elinor Pettersson, 23, av vid Kista tunnelbanestation i Stockholm. Då hon är gravid i femte månaden mår hon illa i princip varje dag och denna morgon var inget undantag – hon kräktes i en papperskorg på perrongen.

– Då kom det en kvinna fram till mig och frågade hur jag mådde, om allt var bra och om hon kunde göra något.

Kvinnan hade en kexchoklad som hon gav till Elinor.

– Hon sa att det kan vara bra med något sött. Hon frågade om jag ville ha något mer och om hon skulle köpa något till mig. Men jag sa att det var okej och tackade för chokladen.

Överraskade henne med kakor

När kvinnan gått därifrån kräktes Elinor igen. Hon satte sig ned och vilade och åt kexchokladen. När hon till sist kände sig bättre reste hon sig för att gå mot sitt jobb. Då kom kvinnan plötsligt springande, i sin hand hade hon ett paket ballerinakakor som hon hade köpt till Elinor. Kvinnan önskade henne en fin dag innan hon hoppade på tåget.

– Jag hann bara ropa ”tack så jättemycket”, säger Elinor.

– Jag blev jätteglad och jättechockad. Jag tycker det är sällan man stöter på folk som hjälper överhuvudtaget om det är något, de flesta går ju bara förbi. Så jag mådde bättre efteråt för att jag blev så glad över att någon faktiskt bryr sig.

1 av 2 | Foto: Privat
En okänd kvinna gjorde det lilla extra när Elinor spydde.

Nu efterlyser Elinor kvinnan i ett Facebookinlägg.

Du har gjort min morgon och gett mig hopp om mänskligheten. Jag blev så rörd av din handling!”, skriver hon i inlägget.

– Överlag tycker jag inte att vi människor är bra på att visa medmänsklighet på det viset. Ibland så gör vi det självklart, men i vardagen så tycker jag att vi alla är lite dåliga på det.

Det hon minns av kvinnan är att hon är mellan 20 och 30 år, med mörkt hår. Elinor, som inte tidigare upplevt denna typ av gest från en främling, hoppas att hon hittar kvinnan.

– Jag skulle vilja tacka henne jättemycket och säga att hon ska fortsätta vara som hon är, och att hon ska fortsätta att göra sina fina handlingar för det gör jättestor skillnad.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM