Åklagaren yrkade på fängelse

Av: Susanna Vidlund, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

"Hon har utsatts för förnedring"

I dag höll åklagaren, Anita Kjellén, sin slutplädering i hovrättsförhandlingarna om de två våldtäktsmisstänkta Stureplansprofilerna.

Hon yrkade på fängelsestraff för grov våldtäkt.

– Kvinnan har utsatts för grov förnedring, sa Kjellén i rätten.

Enligt tingsrättens dom gick det inte att bortse från möjligheten att de misstänkta männen inte visste om att kvinnan försökte göra motstånd. Men det hävdar åklagaren, Anita Kjellén, att man visst kan göra.

– Det är uppenbart att männen uppfattade att kvinnan gjorde motstånd. Skadorna på kvinnan är för stora för att männens versioner kan förklara det här, sa Kjellén i rätten i dag.

Åklagaren yrkade därför på att hovrätten ska bortse från tingsrättens dom och döma männen till fängelse. Att gärningsmännen var två stycken gör att våldtäkten kan betraktas som grov, enligt åklagaren.

”Bevisläget bör sänkas”

Enligt Kjellén är det uppenbart att männen är intresserade av våldsamt sex.

– Ytterligare ett steg i den riktningen är att våldta någon, det är den yttersta förnedringen, sa åklagaren.

Även kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Fritz yrkar på fängelsestraff för grov våldtäkt.

– Det är ställt bortom varje rimligt tvivel att de tilltalade våldtagit den målsägande. Hon har blivit synnerligen allvarligt kränkt, sa hon.

Fritz anser också att bevisläget i sådana här fall bör sänkas.

– Man ligger ribban för högt vad gäller beviskraven, vilket gör det omöjligt att fälla någon för våldtäkt, sa Fritz.

Nekar till brott

De två männen nekar till brott.

Enligt 25-åringens advokat, Björn Sandin, har kvinnan inte varit hjälplös och hon har inte motsatt sig sex. Han ifrågasatte kvinnans trovärdighet och var kritisk till Fritz förslag om sänkt bevisläge.

– Den här typen av mål är problematiska, men det får inte innebära att man sänker beviskravet. Jag kan inte leva med tanken att en oskyldig fälls mot sitt nekande, sa Sandin.

Även 21-åringens advokat, Peter Mutvei, menade att kvinnans berättelse inte var trovärdig på grund av berusningsgraden den aktuella kvällen.

Han ansåg också att hovrätten måste ta hänsyn till att samhället förändras.

– Synen på sexualitet förändras. I dag finns betalkanaler med erotik, gruppsex är ett känt begrepp och det finns äktenskap mellan människor av samma kön. Vi måste förstå de nya refrensramarna, sa Mutvei under slutpläderingen.

Ingen av de tilltalade valde att uttala sig under slutpläderingarna. Domen meddelas den 16 oktober.

Publicerad: