UTFRÅGNINGEN

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

■ ■ Här är trojkan som ska slåss om posten som partiledare för Centerpartiet. Precis som Aftonbladet tippat tidigare blev de tre kandidaterna Anna-Karin Hatt, 38, Annie Johansson, 28, och Anders W Jonsson, 50.

■ ■ Valberedningens slutgiltiga kandidat väljs på stämman i Åre i slutet av september.

Ingen av de tre kandidaterna har tagit ställning till Mauds vara eller ickevara.
Ingen av de tre kandidaterna har tagit ställning till Mauds vara eller ickevara.

FRÅGORNA TILL KANDIDATERNA

1. Varför vill du bli partiledare?

2. Vilken är den viktigaste frågan för Centerpartiet?

3. Hur vill du att Centern hanterar kärnkraften?

4. Vem ser du som centerväljare?

5. Om vi börjar gräva om dig, vad hittar vi då?

6. Vill du ha kvar Maud Olofsson som näringsminister?

7. Vill du vara både partiledare och minister?

Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Anders W Jonsson (C).

Anders W. Jonsson

1 Jag vill bli partiledare i Centerpartiet för att bredda partiet att ha svar också på välfärdsfrågor.

2 Den enskilt viktigaste frågan för Centerpartiet är att vi måste bli betydligt bredare på välfärdsområdet, att kunna ha svar på de frågor människor ställer sig gällande åldringsvården,sjukvården och hur det ska se ut för handikappade.

3 Centerpartiet har hanterat kärnkraften på ett väldigt klokt sätt genom den energiöverenskommelse som vi träffade under förra mandatperioden, och resultatet av den ser vi väldigt tydligt i dag när de alternativa energikällorna växer upp som svampar ur jorden.

4 Den typiska centerväljaren, hon är 44 år, bor i en medelstor svensk stad, har en akademisk utbildning men är inte höginkomsttagare.

5 Jag har funderat på den där frågan och har själv inte kommit på något speciellt.

6 Vi är inne i en process för att utse partiledare, när vi är klara med det är nästa diskussion hur laget ska se ut.

7 Ja, den som är partiledare i Centerpartiet ska också vara statsråd och därmed ingå i det inre kabinettet.

Annie Johansson.

Annie Johansson

1 Jag skulle se det som en ynnest att få leda Centerpartiet i den förnyelseprocess som måste ta vid i höst. Vi behöver skapa ett större, starkare och mer relevant

Centerparti som formulerar moderna uttryck på våra traditionella grundvärderingar om frihet, trygghet och hållbarhet.

2 Den absolut viktigaste frågan för Centerpartiet handlar om att skapa en grön ekonomi, en hållbar värld att leva i. Miljö- och klimatfrågan har varit bärande för Centerpartiet under hela vår existens och det är den absolut största utmaningen framöver.

3 Jag tycker att den energiöverenskommelse som alliansen har slutit är acceptabel, för den innebär att vi lägger mycket krut på att bygga ut den gröna och förnybara sektorn för att minska beroendet av kärnkraften.

4 Centerpartistiska väljare har många röster, och är väldigt olika. Det kan vara sådana som jag som är uppvuxna på

landet, som bor i Värnamo och som har pluggat på högskola. Det kan också vara bonden som bor utanför Pajala, eller IT-killen på Kungsholmen.

5 Ni kommer nog att hitta en väldigt ambitiös tjej som gjort väldigt mycket rätt för sig, både i skolan och i arbetslivet.

6 Jag har ingen uppfattning om det nu, det är en process som tar vid efter att partiordföranden har utsetts.

7 Jag tycker att den som är partiledare för Centerpartiet i framtiden också ska sitta i regeringen.

Anna-Karin Hatt.

Anna-Karin Hatt

1 Det finns tre skäl: Det första är att jag vill att fler ska få chansen att göra den klassresa jag har gjort. Sen behöver Centerpartiet en tydlig lagledare som förmår ge andra plats och utvecklas. Sen tror jag att många längtar efter ett varmt, grönt och socialliberalt

Centerparti som klarar av att formulera en vision som är långt större än bara ett jobbskatteavdrag 5.0 eller att lappa i gamla socialförsäkringssystem.

2 Jag tror inte det handlar om en enskild fråga, Centerpartiet ska inte vara ett enfrågeparti. Vi ska vara ett brett allmänborgerligt parti som formulerar visioner för alla de politiska områden som är viktiga i väljarnas vardag.

3 Jag är personligen inte för kärnkraften, däremot har vi ingått en energi- och klimatöverenskommelse som jag står fast vid.

4 En viktig uppgift för en ny partiledare är att ta vara på mångfalden i Centerpartiet. Att ta vara både på den mångårige medlemmen från landsbygden, likväl som på den nyinlöste intellektuelle medlemmen från storstadens mitt.

5 Kan jag inte svara på. Jag har ju varit statsråd och inför att jag tackade ja till det uppdraget gick jag igenom vad som kan finnas hos mig och jag har inte, vad jag känner till, några lik i lasten.

6 Den frågan har jag inte tagit ställning till än. Det finns både för- och nackdelar med det.

7 Ja, självklart. Sättet att förvalta väljarnas förtroende är att omsätta centerpolitiken i regeringspolitik.

Publicerad: