Allt färre barn får veckopeng

avMikael Stengård

Så mycket bör du ge ditt barn

Foto: SCANPIX

Dagens barn får inte längre vecko- eller månadspeng.

Det visar en ny undersökning från Nordea.

– Men det beror snarare på ökat välstånd, än minskat, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Banken Nordea har undersökt hur många barn och ungdomar som får vecko- eller månadspeng av sina föräldrar. Och resultatet överraskar. Allt färre barn får i dag veckopeng.

2006 svarade 76 procent av föräldrarna att de gav sina barn i åldern 6-17 år veckopeng. I dag är den siffra nere på 60 procent.

Men anledningen är inte att föräldrarna fått mindre pengar. Tvärtom.

– Förr vände man på alla slantar man hade och var noggrann med hur mycket man kunde ge till sina barn. I dag, när vi har ett större välstånd, ger föräldrarna sina barn pengar lite då och då när de behöver, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

”Fel signaler”

Hon tycker att det är synd att föräldrarna överger veckopengen.

– Det ger barnen fel signaler, att det inte spelar någon roll vad man gör med sina pengar, det kommer ändå nya. Men att ge veckopeng ger barnet ett förtroende, de får själva lära sig att hushålla och spara till det de vill ha.

Det är framförallt de yngre tonåringarna, 12-14 år, som i störst utsträckning får vecko- eller månadspeng. Summan varierar mellan 226 kronor i månaden till 414 kronor i månaden.

Allt fler banköverföringar

Undersökningen visar också att vecko- och månadspengen ges i kontanter i 51 procent av fallen, och sker genom en banköverföring i 38 procent av fallen. Ingela Gabrielsson märker av en långsam förskjutning mot banköverföring framför kontanter.

– Det är en omställning som sker i hela samhället just nu. Frågan blir hur vi ska göra med de yngsta där vi än så länge enbart ger kontanter. Hur glad blir en 6-åring för en banköverföring? Det blir en utmaning att ändå förklara och visa hur pengar används.

ARTIKELN HANDLAR OM