ÅSIKT

Det är de vuxna som hotar jämställdheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Sara Thiringer, Rädda barnens ungdomsförbund, om ungas ideal

Svar på Penilla Gunthers debattartikel "Ungdomars ideal är ett hot mot jämställdheten" publicerad den 26 augusti 2013.

KD:s jämställdhetspolitiska talesperson, Penilla Gunther, framför i en debattartikel sin oro för ungdomars ideal. Hon menar att jämställdhet börjar i hemmet och inte utanför. Men Gunther glömmer i och med detta också bort att det som påverkar unga mest är deras omvärld, dikterad av vuxnas värderingar och behov.

Gunther undrar vad som driver tonårstjejer att ta lättklädda bilder och lägga ut dem på nätet. Här har omvärlden stort inflytande: sexistisk reklam från American Apparel och H&M är tydlig: som tjej i dag ska du vara supersmal, klädd enligt medelklassnormer och helst vit. Det är vad vuxenvärlden säger till unga tjejer att de ska sträva efter.

Gunthers kritik mot hiphopkulturen visar också på en total avsaknad av insyn i ungas liv. Hiphopen har problem med sexism, men inom den finns också starka, unga kvinnor som tar plats och provocerar. Att nedvärdera en kultur som så många unga är en del av tyder bara på hur stark åldersmaktsordningen är – kultur som unga utövar (hiphop, graffitti, med mera) nedvärderas ständigt av vuxnas moral och ”bättre vetande”.

Politiken måste i stället inse att ungas inflytande är det viktigaste för att skapa ett mer jämställt liv för unga. Bara vi vet hur våra arenor fungerar och vad som behöver förändras. Men våra attityder behöver inte förändras mer än vuxnas, som trots allt är de som styr det här samhället och är ansvariga för hur långt (eller snarare kort) vi har kommit på jämställdhetsområdet.

Sara Thiringer

Förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

ARTIKELN HANDLAR OM