Biff är lika farligt som att röka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

5:2-forskare: Mycket kött chockökar risken att få cancer.

Vi äter för mycket kött, därför dör vi i förtid.

Forskarna bakom 5:2-dieten säger att en diet med mycket kött ger fyradubblad risk för att dö i cancer.

I Sverige äter vi 25 procent mer kött än vi behöver enligt en studie från Lunds Tekniska Högskola. Svenskarna äter 62 kilo rent kött per år, 20 kilo över Livsmedelsverkets rekommendation.

– En högproteindiet är lika dålig som rökning, säger Valter Longo, professor vid University of southern California Davis till Aftonbladet.

Han är en av personerna bakom 5:2-dieten, som på senare tid fått fäste och blivit populär i Sverige.

Nu visar 5:2-professorernas nya forskning att de som i medelåldern äter mest animaliskt protein från kött och mejeriprodukter som mjölk och ost har fyra gånger högre risk att dö i cancer inom 18 år. Risken att dö i förtid ökar med 75 procent.

Men efter 65 är det tvärtom. Då är det bra att äta proteiner för att kompensera för sämre upptag och lägre hormonnivåer.

Ligger vi illa till?

– Ja. Ser man till exempel på Italiens ökade konsumtion av animaliskt fett som ost och kött och förekomsten av bröstcancer så överlappar de nästan.

Vad ska man äta då?

– Fisk är bra för dig. Men grundproblemet är mängden. Folk som bryr sig om sin hälsa måste sänka till tio ungefär procent av sina totala kalorier. Ingen kommer bli galen eller dö av det. 100 gram mindre kött eller ost per dag kan göra en stor skillnad.

Missuppfattar LCHF

Många svenskar har hoppat på LCHF-dieten som innebär att man skippar potatisen och pastan och i stället äter mer fett. Dessvärre tror många att man då kan äta så mycket kött man vill.

Men enligt LCHF-förespråkaren Annika "Fettdoktorn" Dahlqvist är det fel.

– Antagonisterna vill beskylla oss för att frossa i kött. Det säger inte vi, fastän det säkert finns LCHF:are som äter mycket kött.

– Vi ska inte äta mer kött än vi gjorde innan utan ersätta kolhydraterna med naturligt fett. Ta lite mer smör när man ska steka eller lite mer olivolja i dressingen och låta fettkanten på skinkan och fläskkotletten vara kvar, säger hon.

"Osäker vetenskap"

Läkaren och LCHF-förespråkaren Andreas Eenfeldt bloggar under namnet Kostdoktorn. Han sågar den nya forskningen.

– Det är en extremt osäker vetenskap där man bara baserar sig på enkätundersökningar om hur folk äter och sedan försöker hitta statistiska samband med risk för sjukdom. Man kan inte bevisa vad som är orsak och verkan, säger han.

– I USA ser man under de senaste decennierna gång på gång att personer som äter mer protein och mer kött också röker mer, käkar mindre grönsaker, motionerar mindre och lever ganska ohälsosamt, säger han.

Valter Longo blir lite irriterad och säger att Eenfeldt inte borde kritisera en liten del utan läsa sig in på hela den forskning som de gjort under två decennier.

– I stället för att kritisera en liten del av det vi säger ska de titta på 20 år av arbete som vi gjort på det här området. Resultaten är entydiga. Handlade det bara om 6000 personer och statistik skulle jag hålla med honom men det är inte så, säger han.

Publicerad: