Miljöpartiet ska locka väljare - digitalt

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Foto: LOTTE FERNVALL
Miljöpartiets Anders Wallner, partisekreterare, och Emma Rung, kampanjledare.

Nätaktivism ska ta Miljöpartiet – ända in i regeringen.

Aftonbladet kan i dag avslöja strategin för hur nya väljare ska nås.

– Så många fler vill att det ska gå bra för oss än de som i dag är medlemmar, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Kampen för att nå väljare ska föras på flera fronter. Dels samtalskampanjer och möten med väljare öga mot öga men också genom ökad närvaro i digitala medier.

Miljöpartiet har gjort mätningar som visar att partiet har potential att locka nya grupper. Var tredje, 29 procent, kan enligt MP:s egna undersökningar tänka sig att rösta grönt.

Nya grepp

Enligt kampanjledaren Emma Rung är en väg dit att göra det lättare för människor att engagera sig i valarbetet. De som i dag inte är medlemmar men sympatiserar med Miljöpartiet ska nås genom nya grepp.

En av insatserna är att kraftigt öka partiets digitala närvaro. Sociala medier med bloggare och twittrare ska ingå i arbetet.

– Vi bygger upp en särskild webbredaktion som ska kunna mobilisera nätaktivism mycket mer. Vi vill vara där människor är i sin vardag, säger Rung.

Många av kampanjinslagen har hämtat inspiration från Barack Obamas återvalskampanj där Emma Rung var medarbetare.

– Bland de saker där Sverige kan och bör inspireras av till exempel Obamas presidentvalskampanj är lusten att engagera sig och glädjen i att göra det. Och tanken att varje människa bidrar och är en del av den förändring man vill se, säger hon.

”Stärkande för oss”

När partiets strategi för valarbetet i dag presenteras på en presskonferens kommer man också att visa en rad nya siffror, som Aftonbladet tagit del av.

Bland annat visar en undersökning från Novus, som partiet har låtit göra, att det i dag är lika många som vill se de gröna i en regering som Moderaterna, 36 respektive 35 procent.

– Att drygt var tredje vill se oss i en regering är stärkande för oss och det utmanar bilden av vilket parti MP är. Vi är inte längre bara en enfrågerörelse som kan komplettera de andra partierna, säger Anders Wallner.

Publicerad: