Ovanligt mörker drog in över Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Många reagerade under tisdagsmorgonen på att himlen över bland annat Stockholm fick en mörkare färg än vanligt.

Samma fenomen drabbade under gårdagen Storbritannien med anledning av orkanen Ophelia.

– Vi tror att det här är precis det som hände i Storbritannien att det är stoft från bränder i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

1 av 11 | Foto: LÄSARBILD
Läsaren Anna tog den här bilden över Åkersberga klockan 08:43.

I Storbritannien färgades himlen i olika färger under gårdagen med anledning av orkanen Ophelia. Dammpartiklar i luften gjorde att himlen över landet var röd, orange och gul.

Nu har även Sverige drabbats av oförklarliga färger på himlen som har varit ovanligt mörk under tisdagsmorgonen jämfört med normalt. Enligt SMHI beror mörkret på att molnen så kompakta att solen inte kan tränga igenom.

– Vi tror att det här är precis det som hände i Storbritannien och Frankrike, att det är stoft från bränderna i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare. De kraftiga vindarna i samband med stormen Ophelia bidrar till att dra upp de här partiklarna över Sverige, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Täta moln i kombination med stoftpartiklarna som dragit in över Sverige bidrar till mörkret.

I Wales rapporterades det om så kallat blodregn efter orkanen Ophelia. Det innebär att regnet färgas rött i på grund av sand och damm från Saharaöknen som rör sig uppåt över Europa i och med lågtryck och starka vindar

Ingen anledning till oro

– Solen kommer stiga under dagen och det blir ljusare och ljusare men kommer det moln med tätare stoft senare kan det bli mörkare igen, fortsätter Engblom som poängterar att det inte finns någon anledning till oro.

Att brandrök tar sig så här pass långt är ovanligt menar han.

– Det är inte jättevanligt att brandrök tar sig så här långt, men det händer. Just nu försvagas orkanen Ophelia allt mer. Lågtrycket befinner sig över Skottland men påverkar Sverige i och med regnet som drar in, men det blir inte några orkanvindar, säger Ian Engblom.

1 av 4 | Foto: TOM JACOBS / Reuters
Även i London färgades himlen gul på måndagen.

HUR UPPLEVDE DU MORGONMÖRKRET?


SNACKIS PÅ SOCIALA MEDIER

Mörkt som natten – fast det är dag. Här är några av många förvånade reaktioner från sociala medier nu på morgonen:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN