Mejla

Wolfgang Hansson

Kina är skyldiga att ge världen besked om corona

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

President Trump försöker skylla coronapandemin på Kina för att dölja sin egen saktfärdighet i att ta hotet på allvar.

Men det hindrar inte att han i sak ändå har en poäng.

Kina är skyldigt att ge världen svar på hur man hanterade virusutbrottet.

Det är uppenbart att Kina i inledningsskedet försökte mörka virusutbrottet på olika sätt. Forskare som försökte gå ut med information om viruset tystades av regimen.

Under många veckor lät man inte experter från Världshälsoorganisationen, WHO, besöka Wuhan där utbrottet startade.

Det och ett antal andra indicier ger intrycket av att Kina har skäl att försöka dölja de närmare omständigheterna kring utbrottet.

Men hanteringen kan också ses som diktaturens reflexmässiga sätt att reagera vid kriser. Innan man vet hur allvarligt läget är så tystar man ner krisen i hopp om att slippa erkänna eventuella misstag och framstå som inkompetent.

Arbetare hanterar andningsmasker i Wuhan.
Foto: Ng Han Guan / TT
Arbetare hanterar andningsmasker i Wuhan.

Enda sättet att få klarhet är att det startas en oberoende internationell utredning med världens främsta experter på området, både från Kina och omvärlden.

Australiens premiärminister Scott Morrison är en ledare som krävt detta. Hans motivering är lika given som den är rimlig.

”Viruset har tagit livet av mer än 200 000 människor över hela världen. Det har stängt ner världsekonomin. Följderna av detta är extraordinära. Därför är det både rimligt och klokt att världen vill göra en oberoende utvärdering av hur allt detta kunde hända så att vi kan lära oss en läxa och förhindra att det händer igen.”

Foto: TT
Australiens premiärminister Scott Morrison kräver en oberoende utvärdering av hur pandemin kunde uppstå i första taget.

Aggressiv ton

Kina har föga förvånande reagerat mycket negativt och aggressivt på förslaget om en internationell utredning. Landet har hotat med att för alltid bryta alla förbindelser med Australien. Samma aggressiva ton ser vi numera allt oftare från kinesiska diplomater runtom i världen. Inte minst från Kinas ambassadör i Sverige när det gäller krav att förläggaren Gui Minhai som är svensk medborgare ska släppas.

I takt med att tuppkammen växer på Kina minskar toleransen för kritik från utlandet vad det än gäller.

Men kraven på att Kina ska lägga korten på bordet kommer bara att öka i takt med att pandemin tar livet av allt fler i världen och länders välstånd raderas ut.
Det är inte säkert att det i slutändan går att skylla coronautbrottet på kinesiskt slarv men världen har en odiskutabel rätt att få veta hur utbrottet startade och exakt vad Kina gjorde för att förhindra smittspridning till övriga världen.

Foto: TT
Kinas president Xi Jinping.

Detta rättmätiga krav är något helt annat än den kampanj som Trumpadministrationen startat för att lägga över ansvaret för coronapandemin på Kina.

Efter att initialt ha prisat president Xi Jinpings hantering av krisen under ett antal veckor har Trump bestämt sig för att Kina är den perfekta syndabocken för att dra bort uppmärksamhet från hur han själv länge tonade ner virusets farlighet och hävdade att han hade full kontroll på smittläget i USA.

Inga bevis

Nu säger Trump att 100 000 amerikaner kan dö i covid-19 och då vill han att någon annan än han själv ska hållas ansvarig. Inte minst eftersom det är presidentval i november.

Foto: TT
Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, Donald Trump, president, och Mike Pence, vice president.

Därför hävdar utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med tv-bolaget ABC att det finns ”överväldigande bevis” för att coronaviruset kommer från ett laboratorium i Wuhan i Kina. Han ville inte svara på frågan om han tror att Kina släppte ut viruset med flit eller om det var ett misstag.

Några bevis presenterade han inte och det har ingen annan gjort heller.

Det vi vet är att det finns laboratorier i Wuhan där olika coronavirus från fladdermöss studeras just som en förberedelse för att möta en pandemi orsakad av ett coronavirus.

En rad experter ställer sig skeptiska till teorin att viruset av misstag eller med flit släpps från labbet. De avfärdar också påståendena om att viruset skulle ha producerats på konstgjord väg. Experternas besked är att det aktuella coronaviruset är naturligt förekommande men att det i något läge skett en överföring från djur till människa.

Där pekas djurmarknaden i Wuhan ut som en tänkbar plats där smittan kan ha sitt ursprung.

Straffa Kina

USA hävdar att syftet med mörkläggningen var att Kina skulle hinna samla på sig mer skyddsutrustning. En aning märkligt eftersom merparten av denna utrustning produceras i Kina.

Trump har låtit förstå att han på något sätt tänker straffa Kina ekonomiskt eller begära kompensation för de extrema skador viruset åstadkommit. Vilket ytterligare lär spä på konfrontationen mellan den gamla supermakten och Kina som vill ta över.

Men långt viktigare är att få klarhet i vad som egentligen hände. Ännu kanske inte tidpunkten är den rätta men jag misstänker att många fler länder snart ställer sig bakom kravet på en internationell utredning.

Publicerad:

LÄS VIDARE