Christer Nordström: ”Det kom som en käftsmäll”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Christer Nordström, tidigare presstalesperson för polisen i Uppsala.
Foto: Maja Suslin/TT
Christer Nordström, tidigare presstalesperson för polisen i Uppsala.

NYHETER

I torsdagens avsnitt av ”I huvudet på en gärningsman” på TV3 berättar Christer Nordström, tidigare presstalesperson för polisen i Uppsala, om när han fick beskedet att Uppsalas länspolismästare Göran Lindberg skulle gripas misstänkt för flera våldtäkter.

– Jag blev fullständigt rasande, säger Christer Nordström.

På torsdag sänds tv-programmet ”I huvudet på en gärningsman” på TV3 som då kommer att handla om tidigare länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg, som också kom att kallas ”kapten klänning” med anledning av hans uppmärksammade arbete med jämställdhet.

Med i programmet är Christer Nordström, tidigare mångårig presstalesperson för polisen i Uppsala, som bland annat berättar hur Uppsalapolisen drabbades när skandalen avslöjades i samband med gripanden i januari för tio år sedan.

– Dagen innan gripandet fick jag veta vad som var på gång, eftersom man misstänkte att journalisterna skulle börja höra av sig till oss när nyheten kom ut, och att jag då skulle vara redo att svara på frågor, säger Christer Nordström som själv tog beskedet med bestörtning.

– Jag for baklänges med kontorsstolen så att jag nästan åkte genom väggen, jag blev fullständigt rasande när jag fick höra vad han var misstänkt för.

Foto: TT/ÖVERVAKNINGSKAMERA
Här grips Göran Lindberg på en bensinmack i Falun.

”Fick gå och köpa en glass i kylan”

I stället för att, som i vanlig ordning, ta en kaffe med kollegorna tvingade Christer Nordström ut sig själv i kylan efter beskedet.

– Jag fick beskedet precis innan eftermiddagsfikan, och jag kunde bara inte gå ned och sätta mig i caféet som vanligt, som om ingenting hade hänt. Mina kollegor hade läst av mig direkt och insett att någonting var väldigt fel. Jag gick och köpte en glass på macken i kylan i stället, och sedan packade jag ihop och åkte hem.

Misstänkte ingenting innan gripandet

Allt sedan den där dagen, då Christer Nordström fick veta att Göran Lindberg var på väg att gripas, har tankarna vägrat lämna honom.

– Det är klart att man har vänt och vridit på det, och funderat på om jag borde ha misstänkt någonting. Det var också den vanligaste frågan från alla journalister som började ringa bara några minuter efter att gripandet blev känt, fortsätter Christer Nordström.

– Men, nej, det fanns inte i våra tankar. Det gick inte att misstänka vad han höll på med, även om det går att ifrågasätta hans ledaregenskaper och hans jämställdhetsarbete.

Hur menar du?
– Han var väldigt speciell i sitt ledarskap. Han var ständigt frånvarande, och inte alls intresserad av polisarbete, i stället såg han till att cheferna fick göra jobbet. Sedan var det någonting som kändes konstigt med hans arbete för jämställdhet, han var som besatt, och han levde väl inte riktigt som han lärde om man säger så.

Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT
Göran Lindberg i samband med rättegången 2010.

Största skandalen någonsin

Enligt Christer Nordström är gripandet av Göran Lindberg historiens största skandal inom polisen.

– Utan tvekan. Med tanke på hans högt uppsatta position, och hans arbete för jämställdhet, det kom som en käftsmäll.

Tror du att han begick något brotten under tiden han jobbade i Uppsala?
– Det vet jag inte. Det jag vet är att han var ute på väldigt många resor under tiden han jobbade som länspolismästare, och han var nästan aldrig på plats i Uppsala under sina år här. Däremot var han alltid anträffbar på telefon.

Har du träffat honom efter att han dömdes?
– Nej. Däremot såg jag honom en gång på Kungsgatan i Stockholm, och jag vet att han också har varit några vändor till Uppsala. Men jag har inte träffat eller pratat med honom sedan dess.

Vad hade du sagt om du skulle springa på honom igen?
– Jag hade nog hälsat på honom som vilken medmänniska som helst, även om det han gjorde var helt avskyvärt så har han ändå avtjänat sitt straff.

Publicerad:

LÄS VIDARE