FN granskar avrättningar av kurder

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Turkietstödda rebeller riktar en tung kulspruta mot kurdiska posteringar i Manbij-regionen på måndagen.
Foto: AP/TT
Turkietstödda rebeller riktar en tung kulspruta mot kurdiska posteringar i Manbij-regionen på måndagen.

FN:s människorättsorgan granskar inspelade avrättningar av civila i norra Syrien – och varnar för att Turkiet kan komma att hållas ansvarigt för möjliga krigsbrott.

Filmklipp som sprids i sociala medier visar vad som tycks vara summariska avrättningar utförda av turkstödda rebeller under den gångna helgen och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) arbetar för att bekräfta klippens äkthet.

Enligt den kurdiskledda SDF-alliansen avrättades nio civila under helgen, inom ramen för det turkiska anfallet. Ett offer namnges som en 35-årig kvinna som var ledare för ett politiskt parti, som enligt SDF drogs ut ur sin bil och dödades.

Ett av klippen som OHCHR granskar tycks visa hur tre tillfångatagna kurder, varav en i militär uniform, avrättas och enligt uppgift skedde det vid samma motorväg och på samma dag som dödandet av politikern.

Ankara måste starta en oberoende utredning, säger OHCHR:s talesperson Rupert Colville.

Turkiet kan hållas ansvarigt som stat för övergrepp som begås av dess allierade väpnade grupper, så länge som Turkiet i praktiken kontrollerar dessa grupper, eller de insatser som övergreppen sker inom, säger han, och tillägger att de skyldiga bör kunna identifieras eftersom de själva verkar ha lagt upp filmklippen på nätet.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Publicerad: