Sluta skyll på sossarna, miljöpartister!

Vid det här laget borde MP veta hur en regering fungerar

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Regeringen på Harpsund förra året.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Regeringen på Harpsund förra året.

Svenskt kulturliv håller på att förblöda i coronakrisens spår och miljöpartisten Amanda Lind, minister med ansvar för kulturfrågorna, pressas hårt. Många ropar på mer stöd, mer logik när det kommer till restriktioner och en del på ministerns avgång.

Orättvist, tycker 51 av hennes partikamrater i SvD. Det är inte Linds fel att kulturlivet håller på att gå under! Till exempel den här regeln om att man bara får vara 50 personer på en allmän sammankomst – den är socialdemokraten Mikael Dambergs fel.

Däremot, kan man läsa i deras debattartikel, kom de pengar som hittills gått ut till kulturlivet från miljöpartisten Amanda Lind.

De 51 miljöpartisterna uppmanar nu ”ansvariga socialdemokrater” att bidra till ett mer konsekvent och träffsäkert regelverk – och att kroka arm med den kloka miljöpartisten Lind.

Man kan tycka att Amanda Lind är en mycket klok minister, och man kan också ha starka åsikter om maktfullkomliga sossar med noll intresse för kulturpolitik, vilket det tidigare språkröret Gustav Fridolin hade i tidningen Arbetet samma dag. Men efter en och halv mandatperiod med statsrådsposter måste även miljöpartisterna ha lärt sig hur en regering fungerar. Amanda Lind och Mikael Damberg står redan i armkrok. De ingår i samma regering, som fattar kollektiva beslut – hela regeringen står bakom allt. Vill man inte ta det ansvaret så avgår man.

Sen fattar vi att vägen fram till beslutet består av förhandlingar, med smutsiga tricks och ett spel av Svarte Petter efter regler som sossarna skrivit – jag är beredd att tro att socialdemokrater i toppen generellt är svårslagna i fulspel.

Men det spelar ingen roll. Man får så att säga välja om man ska stå i tältet och pissa ut, eller utanför och pissa in. Att stå i tältet och pissa i det skapar inte förtroende. Det gällde 2015, då S/MP-regeringen kovände i flyktingfrågan – ”ett skitbeslut”, tyckte dåvarande statsrådet Fridolin – och det gäller nu.

Dessutom borde Miljöpartiet spara på krutet. Snart ska förslaget på en ny migrationslag presenteras. Då kommer partiet verkligen att ha anledning att fundera på vilka de har krokat arm med.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.