Statsminister Rinne lämnar in avskedsbegäran

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Antti Rinne har lämnat in sin avskedsbegäran till presidenten.

Bakgrunden är en infekterad arbetskonflikt på finländska postverket.

De envisa ryktena som snurrat i finländska medier under tisdagsmorgonen har till sist bekräftats.

Statsminister Antti Rinne, som för Socialdemokratiska partiets (SDP) räkning styrt regeringskoalitionen sedan i juni i år, har lämnat in sin avskedsbegäran till president Sauli Niinisto.

Från Niinistö fick Rinne en kort men kärnfull hälsning, enligt Svenska Yle:

– Tack för ett kort, men många stunder av gott, samarbete.

Finlands statsminister Antti Rinne (SDP). Arkivbild.
Foto: Julien Warnand
Finlands statsminister Antti Rinne (SDP). Arkivbild.

Rinne avgår

Så sent som i måndags avfärdade Antti Rinne möjligheten för sin egen avgång, och SDP:s partisekreterare uppgav att hela partistyrelsen står bakom ledaren, enligt nyhetsbyrån SPT.

Partiet efterfrågade också en skriftlig motivering från regeringspartnern Centern till varför partiet saknar förtroende för regeringen – något som ledaren Katri Kulmuni klargjorde framför pressen i morse.

Men i dag har läget förändrats. Efter ett möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen tog sig Antti Rinne till presidentens residens på Talludden, där han kommer att hålla en presskonferens klockan 12.30 svensk tid, enligt Svenska Yle.

Den mest sannolika att ta över som statsminister är enligt Svenska Yle SDP:s vice ordförande tillika trafik-, och kommunikationsminister, Sanna Marin, som bekräftar att hon är villig att kliva in.

– Jag är redo för att bli statsminister om det finns behov för det, sade Marin under tisdagen, enligt Svenska Yle.

Postkris

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finländska postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

”Intressanta månader”

– De senaste dagarna har det förts diskussioner om förtroendet för mig som statsminister. Alla regeringspartier hade förtroende för mig förutom Centern. När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå, säger Antti Rinne vid en presskonferens efter det att han lämnat in sin avskedsansökan, rapporterar Yle.

– Det har varit intressanta månader som gett många erfarenheter och också möjlighet att påverka många saker, säger Rinne på presskonferensen, skriver Hufvudstadsbladet.

– Vi har gjort många saker som kommer att vara till fördel för finländarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE