”Har inte vetenskapligt stöd för smitta under inkubationstid”

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnan som bär på coronaviruset har inte riskerat att smitta någon annan, enligt Folkhälsomyndigheten.

Trots rön från andra länder om att coronaviruset är smittsamt under inkubationstiden.

Nu försvarar myndigheten sin bedömning:

”De källor som hävdar att det skulle smitta under inkubationstiden saknar vetenskapligt stöd”.

På begäran av Folkhälsomyndigheten har regeringen i dag beslutat att klassa coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom.

Kvinnan i 20-årsåldern bar med sig coronaviruset från kinesiska Wuhan. Trots att hon tagit flyget och rest med buss från Landvetter till Jönköping så skulle hon enligt smittskyddsläkare Malin Bengnér inte ha kunnat smitta andra.

–Hon har förstås träffat andra under sin resa till Jönköping men vi bedömer att det har varit så långt innan hon blev sjuk, fyra dygn innan hon fick första symptomen, sa hon till Aftonbladet i går.

– Vi och Folkhälsomyndigheten bedömer att hon inte varit smittsam under resan.

Läsare oroliga

Mängder med oroliga svenskar har hört av sig till Aftonbladet efter att ha tagit del av de internationella rön som gör gällande att viruset faktiskt är smittsamt även innan symptom uppvisas, alltså att det smittar under inkubationstiden.

– Vi vet ännu inte allt om viruset och det finns uppgifter att man kan smitta innan sjukdomen bryter ut. Men i det här fallet har det gått så pass många dagar mellan det att hon träffat andra människor tills dess hon uppvisat symtom, fyra dagar. Så långt innan kan hon inte ha varit smittsam enligt vår och Folkhälsomyndighetens bedömning, sa Malin Bengnér till Aftonbladet tidigare i dag.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Infektionskliniken i Jönköping, där den smittade kvinnan vårdas.

”Får många frågor”

Men forskare från Tyskland, USA och Kina hävdar att så är fallet.

Men de har fel enligt Folkhälsomyndigheten.

Vid 14-tiden publicerar de en tweet där de försvarar sin hållning:

”Vi får många frågor om coronaviruset smittar under inkubationstiden. Vår bedömning är att det smittar när patenten är sjuk och vid insjuknandet. De källor som hävdar att det skulle smitta under inkubationstiden saknar vetenskapligt stöd”.

På sin hemsida har de sedan i går, då det första svenska fallet bekräftades, uppdaterat sin fråga-svar-sektion som handlar om viruset 2019-nCoV är smittsamt under inkubationstiden.

” Dessa uppgifter har inte har presenterats på ett sätt där vetenskapligt underbyggda fakta framkommer. Snarare har det framkommit att dess uppgifter olyckligtvis bygger på missuppfattningar. Vi anser att det är omöjligt att det nya coronaviruset skulle smitta under hela inkubationstiden” skriver myndigheten bland annat i det nya svaret.

Där lägger de till att kunskapsläget förändras dagligen:

”Vi följer kunskapsläget noga. Om faktaunderbyggda nya uppgifter framkommer som ger anledning till att förändra våra rekommendationer kommunicerar vi detta. Folkhälsomyndigheten samarbetar nära WHO i dessa frågor”.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM