Ica ändrar bonus efter kritikstorm från kunder

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ica backar från delar av förändringen i bonussystemet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ica backar från delar av förändringen i bonussystemet. Arkivbild.

Kundernas kritik mot Icas nya bonussystem har varit skoningslös. Nu tvingas Ica ändra sig dagen innan nyheterna ska träda i kraft – även de som handlar lite ska nu få en bonuscheck på 20 kronor.

– Vi har lyssnat på kunderna. Vi har konstaterat att alla kunder inte är trygga med den nya bonusen, och har valt att göra det lättare att få en bonuscheck, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige till TT.

Ica ger nu även kunder som uppnår 1 000 poäng under två månader en bonuscheck på 20 kronor, berättar han. Den som uppnår 2 000 poäng under en månad får 25 kronor.

Det nya bonussystemet, som införs den 1 februari, skulle enligt vad Ica sagt först innebära att kunder måste uppnå 2 000 poäng, det vill säga handla för 2 000 kronor, för att få bonus. Dessutom skulle poängen nollställas för varje månad, så att kunder inte längre kan samla på sig bonus under flera månader. Kunder som handlar för mer får större bonus.

Arga pensionärer

Men kunderna blev riktigt arga. Särskilt fattiga kunder i ensamhushåll, med små matkostnader, reagerade häftigt. De kände sig nonchalerade och lågt värderade av Ica. Även Ica-handlare har reagerat.

En grupp där många var starkt kritiska var pensionärerna. Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO, berättar att Icas vd kontaktade henne i veckan för att höra hur organisationen såg på bonussystemet.

– Vi har fått kraftiga reaktioner från många av våra medlemmar som tyckte att det tänkta systemet var väldigt orättfärdigt, framförallt för de med låg pension, säger Christina Tallberg.

PRO-ordföranden anser att stormen pekar på att Ica inte tänkt hela linan ut.

– Här har man orsakat oro och ilska hos många, framförallt de som har den minsta plånboken som känt att de inte är lika mycket värda som kunder, säger Christina Tallberg.

Tallberg gläds åt att Ica backar, men är ännu inte fullt övertygad om den nya given.

– Vi kommer att följa den här frågan väldigt noga för att se hur det slår, säger Christina Tallberg.

Ica: "Mer pengar"

Ica hoppas att kritiken ska tystna när även den som handlar för mindre summor ska få bonus. Bakgrunden enligt Ica var att göra det enklare för kunder att samla bonuspoäng.

– Vi kommer att betala ut mer pengar i det nya systemet än i det gamla, säger Anders Svensson, och försäkrar att det aldrig är pinsamt att lyssna på kunderna.

TT: Kunde ni inte förstå innan att kunderna skulle reagera då ni tog bort bonusen för dem med små matkostnader?

– Vi visste att vi skulle betala ut mer med det nya systemet. Men vi kan konstatera att vi inte lyckats nå ut med det, säger Anders Svensson.

TT: Vad har ni lärt er av detta?

– Vi har underskattat hur viktig bonuschecken är.

Rättad version: I tidigare version benämns Ica som en kedja vilket är felaktigt. Ändrat stycke om att Ica gjort ändringarna för att tjäna mer pengar.

Publicerad: