Mästerskap hotas av skräckvärme: ”Är oroliga”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

FOTBOLL

40 grader.

Så varmt kan det vara när matcher i Afrikanska mästerskapen avgörs.

Nu vill spelarfacket skjuta upp avsparkstider.

– Spelarnas säkerhet och hälsa måste komma i första hand, säger Fifpro-representanter.

Dagen före premiärmatchen av Afrikanska mästerskapen i fotboll (21 juni-19 juli) som avgörs i Egypten uttrycker spelarfacket Fifpro sin oro och vill att upplägget förändras.

Detta eftersom temperaturen i arrangörsstäderna kan nå upp till 40 grader, Fifpro har bett Caf – Afrikanska fotbollförbundet – senarelägga matcher.

”Extremt utmanande”

– Värmen och luftfuktigheten kommer att vara extremt utmanande för spelarna. Vi är särskilt oroliga över sju gruppspelsmatcher som ska börja klockan 16.30 i Kairo, Alexandria och Suez, säger representanter i Fifpro enligt Guardian.

– Vi förstår att arrangören har en skyldighet till rättighetsinnehavarna att följa tablån, men spelarnas säkerhet och hälsa måste komma i första hand.

I helgen möts Demokratiska republiken Kongo och Uganda i just en sen eftermiddagsmatch, enligt rapporterna kommer då temperaturen ligga på 37 grader.

Vill ha fyra pauser

Caf har sett till att det kommer vara två extra pauser på tre minuter under matcherna, den ena i matchminut 30, och den andra i 75:e. Men Fifpro vill även att spelet stoppas i den 15:e och 60:e matchminuten.

Det har inte kommit något besked från Caf om Afrikanska mästerskapen kommer att anpassas ytterligare efter Fifpros förslag.

Öppningsmatchen mellan Egypten och Zimbabwe har avspark klockan 22.00 på midsommarafton.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.