Toppkockar och hantverkare samlades i skärgården

”Inte bara en park med massa kebabstånd”

Publicerad:
Uppdaterad:
Niklas Ekstedt ligger bakom Foodstock-festivalen som ägde rum i helgen. Hantverkare delade plats med toppkockar från hela världen, däribland Marion Ringborg från krogen Garba.
Foto: Peter Wixtröm
Niklas Ekstedt ligger bakom Foodstock-festivalen som ägde rum i helgen. Hantverkare delade plats med toppkockar från hela världen, däribland Marion Ringborg från krogen Garba.

Fjäderholmarna

Jägare, yxmakare, eko-bönder och internationella stjärnkockar.

Det var en brokig skara mathantverkare som tusentals människor kom för att besöka under matfestivalen Foodstock i helgen.

En av deltagarna var den brittiska jägaren, författaren och inspiratören Nick Weston.

– Jag skulle aldrig döda ett djur om jag inte hade för avsikt att äta det, säger han.

Vant slänger han upp det inplastade rådjuret över axeln, ber oss följa efter och sätter fart ner mot Stora Fjäderholmens mitt. 

Britten Nick Weston, som kallar sig ”jägare, samlare, kock”, har jagat och fiskat sedan barnsben.

– Det fanns inte så mycket annat att göra än att jaga, säger han om sin lantliga uppväxt.

Men hur mycket han än uppskattar att jaga och vara till skogs, är jakten inte enbart för nöjets skull, understryker han. Nick Westons mamma var snabb med att lära sin son hur man tar tillvara på djur man har skjutit.

– Jag har stor respekt för djuren, jag skulle aldrig döda ett djur om jag inte hade för avsikt att äta det, säger han.

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
Nick Weston, grundare av Hunter, Gather, Cook, var på plats under Foodstock.

Levde isolerad i månader

Nick Weston växte upp i Ashdownskogen i Sussex, England. En skog vars hjortpopulation är utom kontroll, förklarar han.

Som vuxen gav han sig ut i världen för att lära sig mer om matlagande. Efter några mellanstopp på krogar i London följde flera inspirationsresor runt om i världen.

Sedan återvände han till sina rötter i Sussex. I sex månader levde han helt isolerad i skogen, till hundra procent självförsörjande.

Ut från skogen kom Nick Weston med konceptet “Hunter, gather, cook”, som i dag bygger på kokböcker, inspirationsföreläsningar och artiklar han skriver för några av Englands största tidskrifter.

– Många säger att de älskar skogen för mystiken och avskildheten. Men för mig är det mest ett härligt ställe att vara på. Det är tyst, det är vackert. 

Vill hylla det nordiska mathantverket

Anledningen till att den brittiska jägaren går runt med ett dött rådjur hängandes över ryggen på FJäderholmarna i Stockholm är för att han deltar i Foodstock-festivalen. En matfestival vars syfte är att hylla det nordiska, hållbara mathantverket. 

– Jag ville skapa något som var som en musikfestival fast med mat. Att det inte bara är en park med massa kebabstånd, utan en helhetsupplevelse, säger initiativtagaren Niklas Ekstedt

Stjärnkrögaren och tv-personligheten har länge närt en dröm om att dra igång ett evenemang likt detta.

– Jag har varit på liknande festivaler runt om i världen och kikat på vad de har gjort för någonting, men det har inte funnits något liknande i Skandinavien tidigare. Jag kände att det saknades, säger Niklas Ekstedt. 

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
Niklas Ekstedt ville ha en matfestival utan kebabstånd.

Toppkockar och hantverkare samlade

Gästerna sprider sig i tusentals över ön. Flertalet matkreatörer likaså. 11 Michelin-stjärnor, 18 toppkockar och 12 hantverkare finns representerade på Fjäderholmarna denna helg i slutet av augusti.

Två av dessa är Marion Ringborg och Linn Söderström, kockarna bakom popup-succén Garba. Deras filosofi är att maten de lagar ska vara enkel men samtidigt ”väldigt sofistikerad”.

– Det ska smaka mycket, det ska smaka naturligt och det ska vara fräscht. Man behöver inte göra så mycket mer än vad som är det mest naturliga att göra med en råvara, säger Marion Ringborg.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Marion Ringborg i förgrunden och Linn Söderström i bakgrunden ligger bakom popup-konceptet Garba.

”Längtat efter en sån här matfestival”

För dagen har de med sig två rätter: Gnudi i fermenterad vitlöksbuljong med kamomillolja och grillade gröna bönor samt grillad färskpotatis med syrad grädde, friterad Grebbestadansjovis och mynta.

– Jag har verkligen längtat efter en sån här matfestival, fortsätter Marion Ringborg.

– Vi har ett sånt fint hantverk som folk inte ens har koll på. Det har försvunnit i andra matfestivaler där det har handlat om volym och att tjäna pengar. Här är det kvalitet, och man visar ett ärligt hantverk.

Skapar den ultimata yxan

Några stenkast utåt kajen står yxmakaren Julia Kalthoff och täljer. Hennes mål har, ända sedan hon fastnade för hantverket, varit att skapa den ultimata täljyxan. 

Har du lyckats? 

– Det är så subjektivt, men för mig är den här ultimat, säger hon och håller upp det hon kallar ”sin favorityxa”.

Att Julia Kalthoff brinner för yxor går det inte att ta miste på. Hon har till och med medverkat i ett Ted-talk om yxkonsten.

Intresset för verktyget väcktes när hon försökte förstå sig på hur man kan värma stål och med sin egen kropp göra det till någonting användbart. 

– Jag tyckte att det verkade så himla omöjligt att begripa sig på, så då ville jag göra det.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Julia Kalthoff har skapat den ultimata täljyxan.

Hon vill att folk ska plocka upp hennes yxa, den för Julia Kalthoff ultimata, och tycka att den är ”skitbra”.

– När man ser en människa börja jobba i trä, ser man att de tycker att det är så himla skönt. Man blir så glad av det, det är ett sånt meditativt och underbart ögonblick. 

– Det är så många som tycker om yxor, bara att de inte vet om det ännu, säger hon.

”Fira det nordiska mathantverket”

Att en yxmakare delar plats med Michelin-kockar på en matfestival är precis som Niklas Ekstedt vill ha det.

– Tanken med det här är att fira det nordiska hantverket ur flera aspekter. Vi vill visa alla delar och hur fint det är, säger han.

Han menar att mathantverket i dag är ett av det sista av sitt slag i Norden.

– Kläderna vi har på oss sys i Kina och skorna tillverkas någon annanstans, men mat är ett hantverk med råvaror som vi fortfarande kan producera lokalt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE