Grattis på 75-årsdagen Marie-Louise Ekman

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Konstnären och multibegåvningen Marie-Louise Ekman fyller 75 år i dag.

Grattis på födelsedagen!

– Det är roligt att bli äldre.

Ständigt aktuella Marie-Louise Ekman fyller 75 år i dag. Födelsedagen kommer hon att fira med de allra käraste – sina barn och barnbarn.

– Det är roligt att bli äldre. Det är tråkigt att inte bli äldre med de man tycker om. Min allra käraste har försvunnit och det är väldigt tråkigt att inte fira en födelsedag med den man stått närmast. Men nu har jag barn, barnbarn och en och annan vän.

Vad betyder siffran 75 i dag?

– Innebörden om man fyller 75 är att man har lyckats överleva en massa saker. Det är faktiskt en bedrift. Jag tycker att det gått bra för mig, bättre än vad någon kanske trodde. I bästa fall kan man som människa fungera som ett gott exempel för andra. Att människor kan säga: "Ja, så där kan man göra också – och det fungerar väldigt bra." Kan jag vara ett gott exempel också genom att bli äldre, med de beslut jag tar och hur jag uppför mig, så tycker jag att det känns väldigt bra.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Vad är du mest stolt över?

– Jag har inte kommit i den åldern ännu att jag börjat sammanfatta mitt liv. Jag ser det som en serie handlingar där det hela tiden är viktigt att, i varje situation man befinner sig, ta någon sorts beslut som leder vidare till nästa handling. Och det måste vara något som man själv mår bra av, men också omgivningen mår bra av. Om man är konstnär är det där intuitivt.

– Jag kan väl säga att jag inte handlat efter det gängse ekonomiska tänkandet. Jag har alltid varit misstänksam när man hävdat att man måste göra det ena eller det andra i ekonomins namn. Jag tror det är väldigt viktigt att man har andra drivkrafter än de som sägs vara rent ekonomiska.

– Det har ju fungerat rätt bra för mig personligt, konstnärligt och på de arbetsplatser jag varit på. Jag har varit på Kungliga konsthögskolan och på Kungliga dramatiska teatern och på båda arbetsplatserna gick det ganska bra med det synsättet. Det står jag upp för – att ha ett annat ekonomiskt tänkande än det man har i dag.

Foto: ULLA LEMBERG
Marie-Louise Ekman (då De Geer Bergenstråhle) vid en av sina målningar år 1980.

Du är förknippad med 60-talet – finns det några lärdomar därifrån vi kan ha nytta av i dag?

– Det spelar roll hur varje människa uppför sig. Civilkurage och moral smittar andra. Vi i den generationen har varit pigga på att ifrågasätta. Vi är formade på det sättet.

– I dag har du en ny generation som gör uppror och blir mer och mer politiskt medveten. Det är hoppfullt. Jag tror på den nya generationen med support från den gamla. För den äldre generationen gäller det att inte bli cynisk och bitter.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att ingenting dör, inte ens fantasin.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Publicerad: