Gamla stormakten i NHL på väg tillbaka

Chicago körde över Nashville

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Ett gammalt storlag i NHL är på väg tillbaka – med besked.

Chicago Blackhawks tog tredje raka segern i natt – genom att krossa Nashville med 7–2 på bortaplan.

– Det känns som att vi äntligen blivit oss själva efter en lite vilsen period, säger målskytten Erik Gustafsson till Sportbladet.

Nej, Blackhawks började inte lika bra som förväntat under Sverige-bekante coachen Jeremy Collitons första hela säsong i båset.

Tvärtom snubblade de ur startblocket, förlorade sju av de nio inledande matcherna och sögs fast i botten av tabellen.

Men vid månadsskiftet kom vändningen. Nu spelar de betydligt bättre, har vunnit tre raka – samt fem av de senaste sju – och gjorde alltså slarvsylta av Nashville i Bridgestone Arena i natt.

– Vi var lite vilsna ett tag och spelade inte alls som vi brukar. Vi slarvade i mittzonen, slog bort puckar på offensiv blå och tillät motståndarna att komma i otaliga fri- och två-mot-en-lägen. Det var inte alls likt oss, säger svenske backen Erik Gustafsson när vi når honom efter slakten i Music City.

– Men det vände efter en förlust mot just Nashville för några veckor sedan. Efter den har vi blivit oss själva igen och nu spelar vi riktigt bra både med och utan puck.

Alexander Nylander gjorde två mål mot Nashville.
Foto: TT
Alexander Nylander gjorde två mål mot Nashville.

Kung i kassen

De kan också dra fördel av lysande målvaktsspel match efter match. Robin Lehner var återigen kung i kassen i natt och stoppade 39 skott.

– Vi är bortskämda på den punkten. Vi har två världsmålvakter och de visar det hela tiden. Jag vet inte hur de gör, det kan inte vara lätt att komma in i rytmen när man bara spelar varannan match, men de gör det. Även Corey Crawford har ju varit strålande, fortsätter Erik.

Som fått det att lossna ordentligt för egen del också. Han pangade in sitt första mål för säsongen mot Vegas häromdagen – och följde upp med ytterligare ett i natt.

– Ja, när det väl lossnar kommer det ofta fler på en gång. Men jag har skjutit så mycket på slutet att det var dags att någon puck gick in, hehe.

Landsmannen Alexander Nylander var ännu hetare mot Nashville och smällde in två mål.

– Ja, jag sa just det åt honom: Titta vad som händer när du skjuter. Han har tidigare varit lite för osjälvisk och sökt passningar hela tiden, men ska verkligen skjuta. Han var grym ikväll, säger Erik.

”Direkt pinsamt att släppa in sju...”

För Nashville är läget just nu betydligt mindre muntert. Brakförlusten i natt var fjärde raka och stämningen i supporterleden börjar sjunka mot nollpunkten.

– Det är direkt pinsamt att släppa in sju mål inför hemmafansen, säger lagkaptenen Roman Josi till nhl.com

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!