Mejla

Michael Carlsson

Flög fram senast – blir spiken på GS75 i kväll

Michael Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndag 12 januari • Systemförslaget

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MARIA HOLMÉN, MALIN ALBINSSON/TR BILD
Oskar Kylin Blom spikas tillsammans med West Wing.

Han flög fram över upploppet senast och sprang dubbelt så fort som vinnande Disco Volante i Gulddivisionen.

West Wing har visat strålande form i högsta klassen och möter nu inte samma knivskarpa motstånd.

Det är dags för Micael Brobergs häst att vinna och det blir spiken på Grand Slam 75.

Söndagens miljonspel avgörs i Örebro och det är ingen vild gissning att utdelningen återigen kan skjuta i höjden. Det är sedvanlig ”vinterklass” på racen som är brukligt så här års, vilket innebär öppna lopp.

Jag spikar emot favoriterna i den sjätte avdelningen och har fastnat för West Wing som lämnas ogarderad.

Det var nog många som tänkte ”lira nästa gång” efter insatsen senast i Gulddivisionen på Jägersro. Efter positionsstrul under vägen hade West Wing långt fram i sista kurvan när favoriten Jairo inte gick framåt ute i spåren. Körande Oskar Kylin Blom vred på för fullt in på upploppet och då flög West Wing fram till tredjeplatsen. Han var inte långt efter vinnande Disco Volante genom mål och den här tolvårige kämpen har visat strålande form en längre tid. Hästen är minst sagt still going strong och är matchad i Gulddivisionen i de tre senaste loppen.

Med all respekt...

För tre starter sedan avslutade han jättebra på Bergsåker som fyra och enligt tränaren Micke Broberg hade kusken Oskar Kylin Blom tagit på sig den styrningen och menat att man hade kunnat vinna det loppet.

Gången efter det fick West Wing dödens på självaste Propulsion och det var givetvis inget att säga om den nollan i protokollet.

I dag är varken Propulsion eller Disco Volante med i startfältet. Med all respekt för konkurrenterna så kliver West Wing ner i klass och är han lika fin som i de senaste starterna torde han ha toppchans att blåsa till det här gänget.

Det kan bli en rivig inledning där startsnabba Fossens Bonus (första gången med helstängt huvudlag) och Ajlexes Cubano båda jagar ledningen och det finns ett par till som öppnar snabbt. Får Oskar Kylin Blom till styrningen och hittar andra- eller tredje par utvändigt får de andra vara riktigt bra om de ska stå emot när hästen kommer flygande till slut. Tränare Broberg är även inne på att det är bra chans till och med från dödens.

Har en bra uppgift

Jag tror att en trio gör upp i GS75-inledningen. Favoriten Solkattens Chiron svarade för en minst sagt svettig insats senast när han blev utsvarad i tredjespår på slutvarvet men vann ändå. Han förstärks nu med Carl Johan Jepson i sulkyn och kan mycket väl ta andra raka.

Edmund på start kan dock bli svår att få tag i när denne jagar sin fjärde raka seger. Han svarade för en rejäl avslutning senast vid segern i ett lunchlopp på en fin tid.

Jag kompletterar med Vikens Brummer som levererade en vass avslutning till andraplatsen senast från bakspår på tillägg.

Favoriten Darling Laser har en bra uppgift i GS75-2. Hästen har gjort det bra hos formtränaren Joakim Elfving varje gång och gör nu sin sista start där eftersom hon är såld. Bra läge bakom bilen och snabb ut är plusfaktorer över kort distans.

Artegna Jet var klart förbättrad vid segern senast och är ett tidigt motbud liksom skrällvarningen Felicienne med duktiga Emila Leo i sulkyn.

Två vassa motbud

Hannu Korpi är en härlig friskus som firar fina framgångar för dagen. Den finske brandmannen är favorit i GS75-3 med E.V.Mici som vann näst senast men som gången efter inte alls var som bäst, även om han hade iskallt läge i V75. Nu är det betydligt bättre förutsättningar igen med spår tre bakom bilen och tränare Korpi meddelar att hästen är fit for fight igen.

Men det finns två riktigt vassa motbud som man bara måste ha med. Love In Vain var kanonfin när han blåste runt konkurrenterna i senaste starten. Men jättefin var även tvåan i det loppet, Go Around, som spurtade som ett skott till andraplatsen i debuten för sin nye tränare Malin Bergsström. Ni vet hon som tränade Galactica som vann Stochampionatet för några år sedan. Pass upp för Go Around den här gången.

Boulder Luke är favorit i GS75-4 efter dennes andraplats på Solvalla senast. Han följde då med fint in i mål som tvåa efter sen lucka. Notera att Boulder Luke även är anmäld till onsdagens tävlingar på Solvalla. Mr Crazed är rykande startsnabb och lär flyga till ledningen direkt. Anders Svanstedt brukar släppa täten men säger sig den här gången var sugen på att köra i spets. Skor är ett minus för Mr Crazed men motståndet lite enklare än han brukar möta.

Jag betalar även för Vikens Dome som är en bra häst för klassen. Han var senast ute över en opassande kort distans och fick sig en urblåsare. Nu är det bättre distans och han kan fälla samtliga i spurten.

Spurtade till enkel seger

Andover B.C. lär blixtra till ledningen i GS75-5 och den som sedan är först fram för att överta av Hubba Go Alone och Grayson Sisu, har stor chans att vinna. Hubba Go Alone gjorde andra starten för Joakim Elfving senast och tog en överlägsen seger.

Grayson Sisu vann lätt från spets näst senast och så tar jag även med Ready Doc som har finfin form och som avgjorde till seger senast efter att ha körts fram utvändigt om ledaren varvet kvar.

Färske proffstränaren Johan L Sundgren har inte bara en bra chans genom Edmund i GS75-1. Han kan även avsluta omgången som tränare bakom Jasmine Band i GS75-7.

Stoet spurtade till en lätt seger senast och har ett bra läge bakom bilen. Fruska Am vann ett V75-lopp på Momarken senast från dödens och var mycket rejäl då. Tävlade barfota då (vilket är tillåtet i Norge även vintertid) och är lite missgynnad av skor nu.

B.W.Empress var överlägsen från ledningen senast i ett enklare gäng på Solvalla och är given igen från ett smaskigt utgångsläge på hemmabanan Örebro. Tränaren Åke Lindblom har också fin form på stallet. Sedan måste man även ha med Feather Sisu som spurtade vasst till andraplatsen senast och som nog vinner när som helst.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–4–3 (11–12)

GS75-2: 4–6–9–10 (2–5)

GS75-3: 3–6–5 (10–7)

GS75-4: 2–5–10 (6–1)

GS75-5: 7–1–2 (10–6)

GS75-6: 5 West Wing (4–3)

GS75-7: 5–13–1–12 (11–15)

Systemet är på 1 296 rader / kronor.

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Örebro

Hästar